Подай сигнал

Новият мол помпа цените на жилищата край Сточна гара

Преди година квадратен метър застроена площ в района се търгувал за 600 евро, сега сделките се осъществяват на 807 евро

Имоти

от СТАНИМИР КРОНЕВ 3175 прегледа 0

Новият мол помпа цените на жилищата край Сточна гара

Пловдив е градът с най-динамичен пазар на недвижими имоти, а тенденцията се потвърждава в трета поредна година. В същото време се запазва и трендът за постоянен ръст в цените на квадратен метър, който в някои райони под тепетата достига до 20% на годишна база.

В смятаните по традиция за по-слаби летни месеци сделките в Пловдив запазват възходящото си движение. Утвърждаването на града като индустриален, образователен и културен център се отразяват пряко върху търсенето на жилища. Друг ключов фактор, който играе огромна роля в последните няколко години, е свързан с преките инвестиции, планирани в съответния район. Плановете за общински ремонти на инфраструктура или изграждането на ключови обекти от обществено значение също водят до покачване на цените на имотите, твърдят брокерите.

Така например жилищата около Сточна гара, където предстои изграждането на четвъртия градски мол, са се търгували средно на 600 евро за квадрат в край на юли 2018-а. Само година по-късно цената вече е 807 евро. Според брокерите няколко са факторите, които водят до подобен скок. Голяма част от потенциалните купувачи по същото време на миналата година са избягвали района заради непосредствената близост на половин дузина нощни заведения. Така дори и по-младите купувачи са предпочитали да търсят своя нов дом по-далеч от нощния живот. В момента обаче районът около Сточна Гара е в топ 4 на най-скъпите жилищни зони в Пловдив, защото клубовете и баровете ще бъдат заменени от новостроящия се мол, който ще бъде най-големият в града. Така дори и строителните работи по търговския център да са още в началото, ефектът от него вече пряко се усеща върху пазара на имоти в района и цените им.

Друга част на Пловдив, която бележи сериозен скок в средната цена на квадрат за последните 12 месеца, е в район "Северен". Оказва се, че "Филипово" е сред най-скъпите квартали в момента.

Изненадващо или не, там средната цена към юли 2018 година на квадрат застроена площ е 712 евро, а към момента - 819 евро. Според специалистите търсенето в този район е нараснало значително заради удобното разположение в близост до центъра, както и заради множеството обекти от обществено значение като детски заведения, болници и училища в близост. Наличието на паркове и зелени площи в близост също са огромен фактор за почти всеки потенциален купувач.

Най-значителен спад на цените през последната година се наблюдава в Стария град. Там от средно 888 евро на квадрат през юли миналата година днес цените са паднали до 803 евро. Интерес според специалистите не липсва, но голямата част от потенциалните новодомци тук се притесняват от статута на паметници на културата, който повечето сгради имат. Освен това тенденцията в Стария Пловдив е голямата част от жилища да се преустройват в стаи за гости или в търговски обекти.

Един от прецедентите на пазара към момента е зоната, известна като "Марица-Север". Интересът към тази част от града е огромен, за което свидетелства и движението на цените в района през последната година. Миналото лято там квадрат жилищна площ е вървял средно по 813 евро, колкото е и към края на юли 2019 година. Пиковата стойност в последната година за "Марица-Север" е била 835 евро през септември на 2018, а най-ниската 809 евро в края на предходната година.

Движението на пазара показва ясно отчетлива тенденция - само в 8 от общо 29-те жилищни района на Пловдив за последната година средната цена на квадрат е намаляла или е останала на старото ниво. За сметка на това в останалите 21 зони цените вървят нагоре, което само потвърждава възходящата посока, в която цените под тепетата вървят. Към юли 2018 година средната цена за Пловдив на квадратен метър е била 617 евро, докато към момента тя е 652 евро. Очакванията на брокерите са през септември, когато по традиция пазарът се активизира, тази цифра да подмине 665 евро за квадрат жилищна площ.

Коментари


Напълнихте града с пингвини, превзеха всичко.

Хахаха, гроздето е кисело!

абе друго си е кювлии с две цигари в джоба дето живеят в стулипинову да казат къде колко трябва да струват апартаментите.докато чакат на спирката да дойде рейса може само да си мечтаят за центъра.ъъъърт а на село йовчари

Скоро града ще се напълни с празни МОЛ -ове и празни новопостроени жилищни сгради когато новите собственици няма да могат да плащат заемите изтеглени за купуване на жилища !

Ще раздават ли и комплект противогази на щастливците, броили по 800 евро квадрата голи стени?

Пълни глупости, какво общо има МОЛ-ът с пазарните цени на имоти. Айде молА ВИ се.

Сточна гара е най-отвратителното място за живеене в Пловдив. Там мизерията е пълна, но ще се дооформи с помаците, купуващи апартаменти като невидяли. И там ще замирише на овча лой, освен на изгорели газове. Ще има помакини с колички и малки помачета да щъкат и да осерат всичко, както насраха Кючука. А беше хубав град.........

меракът на бай помак е космически...осраха хубавият квартал, мега шит, пушеци, прах, шум и мизерия и още селски бастуни - от новите пловдивчани

Както винаги в БГ всичко е на обратно . Цените би трябвало да падат щом са до шумът и мръсният въздух ! Българинът обаче е мазохист и обича да плаща повече за неща , които вредят :) Браво !

Тези МОЛ-ове са по-гнусни от всякакви чуми и зарази