Подай сигнал

Новият асфалт на "Руски" се нацепи

Пловдив

от Валентина Йеремиева 652 прегледа 0

Няколко дупки се отвориха ненадейно на бул. "Руски" в участъка от западната страна между колелото на гарата до "Лайпциг". Асфалтът насред кръстовището с ул. "Велико Търново" се е разрушил и се е отворила яма. До бордюра на същата пресечка по-малък кратер е запушен със старо паве, вероятно да не се разширява. Около шахтите настилката също се рони. На кръстовището с ул. "Любен Каравелов" колите хлътват също в дупки.

Реконструкцията на тази отсечка започна през юли 2016 г. и приключи за няколко месеца. Сменени са подземните комуникации, направено е ново пътно легло и настилка от битумна смес. Последен пласт асфалт ще наливат, когато завърши цялостната реконструкция на "Руски". Строителите от фирмата изпълнител "Щрабаг" уверяват, че няма проблем с настилката, защото тя не е довършена докрай и тепърва предстои да се запечатва. Затова и хоризонталната маркировка е в жълто.

Отсрещното платно от колелото на гарата до ул. "Любен Каравелов" е отворено за движение, но само до кръстовището. Вижте как побеляха обувките ми, докато минах по тротоара, показва грациозната дама, на която се наложи да измине 200 метра пеша.

Ремонтът в този участък продължава на тротоарите, които на места все още нямат плочки. Почти целият тротоар е покрит с дебел слой прах, подобен на бял цимент. Един от работниците загребва с лопата "материала" и го разхвърля по пешеходната настилка. Вятърът разнася праха по цялата отсечка.

Купчини пръст, палети с плочки, дървени скари, счупени плочки са разхвърляни на тротоара и на уличното платно, където част от крайната лента все още е заградена. Няма защо да се чудим, че въздухът е мръсен - вижте колко прах се вдига и каква мръсотия е оставена на пътя, възмущава се Павел Сираков, който живее в една от кооперациите. Споделя, че месеци наред не може да отвори прозорците, защото по време на ремонта участъкът не се овлажнява, както изисква наредбата.

Обърнете внимание колко място се оставя между паветата, посочва мъжът ивицата, наредена между плочките и бордюра на тротоара. Според главния инженер на община Пловдив Йордан Калев разстоянието между паветата не трябва да надвишава един сантиметър. На места на бул. "Руски" са оставени поне двойно по-големи фуги. Същите оплаквания има и от жители на Коматево, които алармират за паважа пред стадиона на Коматевско шосе. Пръстта между каменните блокчета се отмива и те вече започнаха да се разместват.

Старата настилка в целия град е на решето въпреки топлата зима. Опасна яма зейна на Бетонен мост, където трафикът вечно е много натоварен. Кратери се отвориха под Коматевския надлез, на бул. "Александър Стамболийски", на бул. "Никола Вапцаров" между ул. "Димитър Талев" и "Македония".

Все по-драматично става преминаването по Рогошко шосе и отбивката към индустриалната зона, където цели парчета асфалт са изкъртени. В дълбоки кратери хлътват колите на ул. "Кукуш" покрай стадион "Спартак", където постоянно вървят коли и автобуси от автогара "Родопи".

Кметът Иван Тотев увери, че тази седмица районните кметове стартират аварийните ремонти. А община Пловдив е обявила голяма обществена поръчка за ремонт на улици на стойност близо 7 млн. лева.

Коментари