Новина от ГЕРБ: Без Тотев няма кмет

Вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов даде гласност на една крещяща публична тайна

Номинацията на кмета Иван Тотев за трети мандат, оповестена пред медиите от зам.-шефа на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Цветан Цветанов, не е новина.  Както и в останалите партийни структури, така и в управляващата неизбежно се формират приятелски кръгове. А че Тотев и Цветанов са от един кръг, е публична тайна.  

Инак се знае, че областният управител Здравко Димитров е много по-близък до сърцето на лидера на ГЕРБ, отколкото Иван Тотев. През 2015 г. Борисов няколко пъти го демонстрира  очевадно. Зико се яви на местните избори като конкурент на официалния кандидат за кмет на ГЕРБ Иван Тотев, но това не доведе до отлюспването му. Нещо повече - Здравко Димитров  беше възнаграден с възлов държавен пост на областен управител със заповед на министър-председателя.  

Преди това, при посещението на Колодрума, премиерът, запитан от журналисти за  странната ситуация, подчерта, че  Зико му е приятел, но кой да бъде кандидат за кмет от ГЕРБ, решава Изпълнителната комисия.  Тотев има  здраво  лоби във върховния орган на ГЕРБ в качеството на  Цветан Цветанов и шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Номинацията на действащите кметове на големите градове, посочени от Цветан Цветанов  като отличници, е неофициална, включително и  за трети мандат на Иван Тотев. В Пловдив не са провеждани събрания  на ГЕРБ, на които, поне според устава на партията, отдолу нагоре се издигат кандидати за кметове и общински съветници. А и до местните избори, които ще бъдат насрочени вероятно за края на октомври 2019 г., остава доста време - година и четири месеца.

Предварителното оповестяване на кандидатите за кметове наподобява  не тъй далечните времена, когато единствената партия посочваше на народа за кой единствен кандидат да гласува.  Впрочем кашиците в пловдивската организация на ГЕРБ толкова монолитно са строени, че ще си траят, дори и да смятат, че в Пловдив има и други имена, достойни да бъдат издигнати  за градоначалник. Да не забравяме, че Иван Тотев се подвизава в управлението  вече 11 години, а 10 от тях държи юздите на партията под тепетата. Това е достатъчно дълъг период, за да бетонираш властовите си  позиции.

По-важното е друго - дали  Тотев  си заслужава трети мандат, с който, ако спечели изборите, несъмнено ще влезе в историята на града?

Отговорите на този въпрос са от „осанна” до „разпни го” и това е в реда на нещата, още повече че живеем в демократично общество.

Привържениците на градоначалника хорово твърдят, че при управлението на Иван Тотев в Пловдив е настъпила коренна промяна с видими резултати.

„В началото на първия си мандат Иван Тотев  каза, че Пловдив е един диамант, който е бил покрит с прах. Днес виждаме, че той го излъска и диамантът заблестя” , коментира Иван Стоянов, директор на „Чистота” и председател на партийната структура в „Източен”, която беше първа с неофициалното издигане на Тотев за трети мандат.

Симпатизантите на кмета изброяват заслугите - завършената при Тотев реконструкция на Римския стадион, къща „Клианти” и Градския дом на културата, спечелването на домакинството на Европейска столица на културата, Колодрума, Цар-Симеоновата градина с Пеещите фонтани, чието езеро беше жабуняк, пешеходната зона на Малката главна чак до Пешеходния мост, единствения по рода си артквартал „Капана”, ремонтираните надлез „Скобелева майка”, Цариградско шосе, бул. „Васил Априлов”, „Гладстон”, „Любен Каравелов”,  „Отец Паисий”, намаленото в пъти замърсяване на въздуха, зоологическата градина, макар и да не е въведена в експлоатация, повече туристи, край на нощните бдения и опашки за прием в детските градини, нови градинки, паркинги вместо гаражи, велоалеи, за каквито пловдивчани доскоро не можеха и да мечтаят, и т.н., и т.н.

 Активистите на ГЕРБ и почитателите на Тотев посочват още, че пред завършване са булевардите „Руски”, Коматевско шосе, „Шести септември”. Напомнят, че скоро ще има нов бул. „Северен” и до дни започва реконструкцията на подлеза на ул. „Гладстон” и на пл. „Централен”. Че догодина, когато е Европейска столица на културата, ще имаме нови художествени галерии на ул. „Гладстон” и в Детмаг „Снежанка”, благоустроен Бунарджик и обновен квартал между бул. „Марица-юг” и „Кн. Мария-Луиза”. Че ще бъде открит още един изоставен доскоро паметник на културата - Голямата базилика с пешеходна зона. И че нито един кмет след Десети ноември насам не е обръщал толкова много внимание на възстановяването на историческите и архитектурните паметници, както Иван Тотев.  

Опонентите на днешното управление и опозицията обръщат медала от другата му страна. Събитията на Колодрума са рядкост, което говори за лош мениджмънт. Строителството на зоопарка е спряно преди две години, а Иван Тотев, заместникът му Димитър Кацарски и кметът на „Западен” Димитър  Колев продължават да бъдат клиенти на „Антикорупция”.  Коматевско  шосе е тясно, въпреки че 30-милионният заем за четирите обекта ще се изплаща до 2027 г. На бул. „Васил Априлов” стават големи задръствания, а и разширението не е започнало.  Водният проект е забавен с няколко години и все още не е стартира, за разлика от много други градове. Електронната система в градския транспорт, за която са платени 20 млн. лева и която трябваше да заработи още през февруари на 2016 г., не действа. 

 Центърът за управление на трафика, където са инвестирани над 6 млн. лева, не реши проблема с големите тапи в града. Местата за паркиране не стигат, многоетажни паркинги съществуват само на думи.  Всички инфраструктурни проекти, свързани с Европейска столица на културата, закъсняха, включително и пл. „Централен”, на който към днешна дата има разбити плочки и дупки.  Спортната база е в лошо състояние, стадион "Пловдив" се руши, проектът за олимпийски плувен комплекс  отлежава "във фризера". Археологическите разкопки на Римския форум около Централна поща тънат в бурени.  Списъкът на тези критики,  както и другият, със заслугите на кмета, ще  се удължават с наближаването на изборите. Вероятно в ход ще бъде пуснато и благосъстоянието на кметската фамилия. 

Самият Иван Тотев, запитан дали приема номинацията да се бори за трети мандат, се въздържа от коментар. Не съм я получил официално, отклони той въпроса на „Марица”. Тотев  добре знае, че за да станеш кмет, освен да те издигне партията, трябва и да те изберат.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?