Нови спортове изместиха бодибилдинга - станахме спартанци

Тренировките постигат хармонията на античния атлет - бегач, вдигач и гимнастик в едно Съчетавайте ги с добро хранене и щадете здравето си, съветват специалистите

Ако искате да моделирате стегнато „плажно тяло”, тичайте право към фитнес залата. Ако мечтата ви е да имате извънземна физика с балонени бицепси, изберете бодибилдинга. Така поне се смяташе досега.

Днес обаче на мода излизат други спортове. Тяхната философия е по-близо до чистата естетика и хармонията на ренесансовия атлет - бегач, вдигач и гимнастик в едно. Затова младите пловдивчани все по-често влизат в спортните зали, за да научат какво е „Tabata” или “Hiit”, за да опитат как се тренира с ластици или да овладеят френския „Сават”. Колкото и екзотично да звучат новите спортове обаче, те съвсем не са безобидни, предупреждават специалистите.

Ако преди 20 години културисти и бодибилдъри минаваха за cool, днес нещата са различни. Големите бицепси отдавна са в миналото, а добре напомпаните гърди и гърбове са просто демоде. Ерата на иконата на бодибилдинга Арнолд Шварценегер си отиде безвъзвратно. Заедно с мечтите на всички онези мъже, работещи за изграждането на извънземна физика, която да ги класира в отделен биологичен вид. За целта влизаха в употреба огромни дози тестостерон, хормон на растежа, комбинирани със стероиди и инсулин.  

Сега е времето на един нов култ. Всичко започна с добре скулптурираните тела на спартанците от култовия филм „300”. Преди филма актьорите са подложени на убийствена тренировка от 300 повторения, която води до пълна трансформация на телата им. Благодарение на нея Джерард Бътлър натрупа солидна мускулна маса, като в същото време увеличи издръжливостта си и изгори излишните мазнини. И така Холивуд заговори за новата мания - бруталния кросфит. „Всъщност оригиналните тренировки на спартанците от „300” по-скоро са базирани на функционалните високоинтензивни тренировки. Съчетани с един добър режим на хранене, те правят чудеса с тялото”, обясни собственикът на „Тотал спорт” Валентин Драгнев. В това се убеждават и пловдивчаните, които имат куража да влязат в залите на елитния клуб под тепетата. Тук шансовете им да моделират ново тяло, досущ като това на последния Супермен - англичанина Хенри Кавил, са доста големи. Изборът е от класическия фитнес до малко по-непознатите HIIT, Tabata, Tapout XT, тренировките с ластици, TRX или Aerospinning. 

Холивудските мускули на мода 

Започнете с функционални тренировки, съветват експерти. Спортните клубове под тепетата в момента доста експлоатират именно този спорт. „В началото на септември имаме по 30 души в група, почти колкото е капацитетът на залата. А какво ли ще е през октомври, когато реално започва сезонът ни”, пита се Гергана Тонева, управител в „Тотал Спорт”. Функционалните тренировки те подготвят за всички натоварвания, които реално ти се случват в живота - при тях се включват едновременно повече стави, натоварват се едновременно повече мускулни групи. И понеже движенията са близки до тези от живота, всеки човек се стреми да е функционален, а не "напомпан”. За разлика от работата с машини (фитнеса), тук е важен самият интензитет на упражненията - комбинацията между аеробно и анаеробно натоварване. „Те се изпълняват динамично и можеш да постигнеш различни резултати в зависимост от това как управляваш интервалите си на почивка. И това не е просто мода, а много сериозна наука”, обясни шефът на „Тотал Спорт” Драгнев. 

Проблемът е, че модерният начин на живот води до сериозни изменения в биомеханиката и физиологията, в анатомията и всички системи в тялото. В същото време много треньори и системи подлагат тялото на стрес, дисфункции, скованост и това води до бъдещи травми. На риск са подложени не само сухожилията и ставите. Екстремно се натоварва работата на сърцето, както и цялата кръвоносна система. „Затова предупреждаваме: спортувайте, но внимавайте за рисковете! Защото днес си на 25 години и ти няма нищо, но на 45 заложената в младини „бомба“ ще избухне. И ти ще трябва да платиш сметката за безразсъдството си”, обобщава Драгнев.  

Не тренирайте на гладно

 „Хубаво е физическите активности да бъдат свързани с добро хранене. Абсурд е да се тренира на гладно - така на хората често им става лошо в залата. В тялото има процеси, които са свързани с възприемането на храната. Формулата за нас е: трябва да сме доставили необходимите вещества на тялото, за да функционира то добре. А не да го тормозим да прави определени движения и да понася натоварване”, допълва картината Мария Петрова, инструктор в „Тотал Спорт”. Това не е фитнес, не можеш да ядеш малко и да тренираш много, подкрепя я друг от треньорите на клуба - Пламен Петров. „Във високоинтензивните тренировки трябва да си подготвен добре с белтъчини и въглехидрати, за да я изкараш до края. При нас не се отслабва, а масата се разпределя и започваш да изглеждаш хармонично. Придобиваш издължена мускулна маса.Това е разликата между нашето трениране и тренировката във фитнеса, където изграждаш хармонично, добре изглеждащо тяло, което обаче не ти помага много в реалния живот.” 

Дамите са по-издръжливи

„Започнах да идвам в „Тотал Спорт” от чисто естетическа гледна точка, заради визията. После дойдоха и други ползи - подобрих съня си, имам настроение и по-добро самочувствие. Просто се разтоварвам психически и физически”, казва една от дамите в залата - Цветозара Ботева, която тренира tabata и hiit. Днес новите спартанци са в диапазона от 25 до 45 години. А групите съвсем не са „мъжки”, а по-скоро смесени. Колкото до това кой от двата пола издържа повече, инструкторите на „Тотал Спорт” са категорични - това са жените. Според тях жената има волята и успява да се концентрира, за да изпълни всяка  високоинтензивна тренировка.

И така, за да сте cool, не ви трябват умопомрачителни мускули. Не си губете  времето с шаблонни тренировки, наподобяващи някоя бодибилдинг програма от 90-те. Просто отидете до близкия клуб, който лансира модерната тренировъчна философия. А тя е: заложи на волята си. По-добре да страдаш, да хвърлиш голямото си Аз в огъня, но да оцелееш и да се промениш.  

Най-важна е естетиката!

Това казват българите. Този принцип е един от поводите да се потим във фитнеса или залите за тренировки. И така го разбират почти всички южни нации - италианци, испанци, гърци, турци. „Ние, българите, не правим изключение. За нас здравето съвсем не е водещият мотив, когато се ходи на фитнес, важна е визията. Всеки младеж тук ще ви каже: идвам, за да съм хубав. Да си изпълня фланелката с мускули, да нямам тлъстини, а плочки по корема. Докато скандинавците ходят да спортуват, заради здравето си - основно”, твърди шефът на „Тотал Спорт” Драгнев.



 Снимки от Наташа Манева

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?