Нови керемиди опазиха галерията от потоп

Ремонтът на култовата сграда показа гредите от времето на Шнитер

Строителите на постоянната експозиция на Градската художествена галерия успяха ударно да наредят новите керемиди на покрива <210>. Това стана точно между двата големи пороя, ударили града. Така архитектурният шедьовър на арх. Йосиф Шнитер остана напълно сух. При големия дъжд от неделя керемидите още не били наредени, но на покрива била сложена хидроизолация. Именно тя спасила 120-годишната сграда от катастрофално наводняване. 

„Реконструкцията за 1,56 милиона лева все още е съвсем в началото си”, каза директорът на Градската художествена галерия Красимир Линков. В сградата, която е считана за най-красивата на арх. Шнитер, трябва да бъде изградена нова стълба, която да води от входа към горните етажи. При ремонта между етажите се показаха оригиналните греди от гредореда. Те не са мръднали с годините. Работниците от консорциум „Обединение реставрация на галерия Пловдив" бяха впечатлени от дебелината им - 30 сантиметра.   

Свалени са старите тъмнокафяви окачени тавани. В момента на втория и третия етаж подът е покрит с 40-годишен мокет. Той ще бъде премахнат и на негово място ще има паркет. Таванският етаж ще бъде с изолация, като старите дървени греди няма да бъдат покривани, за да се виждат. Там ще бъде оформена допълнителна изложбена площ за съвременно изкуство. По проект част от старата дограма няма да бъде подменяна, а само почистена. 

Нов асансьор пък ще качва до различните нива на галерията трудноподвижните гости.  

Все още не се работи по оформлението на двора на галерията. Идеята е той да се отвори към околното пространство. В едната част ще има амфитеатрална детска площадка, където хлапетата ще участват в игри, свързани с изобразителното изкуство. Мястото ще се използва и за лекции. Другата е предвидена за скулптури на съвременни творци. 

Снимки: Росен Саръмов

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?