Нова ромска вълна идва към Пловдив

Гетото завъртя нов бизнес - продажба на незаконни жилищни постройки

Нова ромска вълна идва към Пловдив. Към сезонните номади, които всяка зима идват в махалите на областния град заради трудния живот по селата в студените месеци, сега се присъединяват и бегълците от Войводиново. Четири семейства от тамошната махала вече са намерили убежище в „Столипиново”. Фамилиите побегнаха заради етническото напрежение в селото, породено от боя между българи и роми, в който братята Борис и Асен Пакетови пребиха военнослужещия Валентин Димов. Очаква се днес на мирна демонстрация във Войводиново да се съберат десетки колеги на Димов от 68-а бригада Специални сили.  

Ромите твърдят, че се страхуват, и масово напускат махалата, в която вече започна и разчистването на незаконни къщи.  

„Няма живот във Войводиново, ще станем на курбан заедно с малките”, казва 40-годишната Величка Асенова. Жената напуснала къщата си заедно с четирите си деца и двете внучета. Разказа, че се подплашила, когато след боя във Войводиново българи тръгнали да мъстят в махалата. "Стигнаха първата къща, но полицаите ни опазиха", ужасена е Величка. Незаконният дом в селото вече е съборен и няма къде да се върне. Няма мъж, най-малкото внуче на 1 г. е с тежко заболяване.

И „Столипиново” през зимата обаче се пука по шевовете и няма място за бегълците. По това време тук са си много от гурбетчиите, които през лятото ходят на сезонна работа в Европа. В къщата, където роднини приютили Величка, са четири семейства с по 4-5 деца, а се чакат още 7-8 души. Жената е в една стая с още 5 души. Комшии приели тези, за които няма място при близките им. Етнолидери поискаха справедливост за виновните, но не и заради тях да страда общността. Смятат, че събарянето на незаконните постройки във Войводиново е било прибързано в студа.

Междувременно в пловдивското гето се върти нов бизнес - продажба на незаконни жилищни постройки, за които рано или късно също предстои събаряне. В района на обръщалото на автобус номер 26 екип на "Марица" намери няколко едноетажни къщи, които струваха между 500 и 600 лева, и то преди пазарлъка. Местните обаче заявиха, че мераклии да си купуват нови домове липсвали, макар че от Войводиново за два дни посред зима са си тръгнали над 200 души.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?