Нова мода: бански от боклук

„Когато гледам сметище, виждам златна мина“, твърди основателят на компанията Aquafil, преработваща отпадъци

Опустошителните горски пожари в джунглата на Амазония и Сибир стреснаха човечеството. Когато „белите дробове“ на планетата изгарят пред очите ти, е трудно да се преструваш, че проблемът с опазването на околната среда не съществува. Човечеството е на крачка от екологична катастрофа и само бързите адекватни усилия на всеки от нас могат да спасят планетата. Освен ако не сме закъснели прекалено много.

Найлоновата торбичка, която използваме от магазина до вкъщи за около 10 минути, ще се разгражда в следващите 400 години. Пластмасовите бутилки - 450 г., а за капачките им това отнема от 450 до 1000 г. Памперсите също се радват на дълъг живот след употреба - между 500 и 800 г. Тъжният рекордьор в класацията на боклуците са стъклените бутилки, за които процесът на разграждане в природата може да отнеме до 1 000 000 г. На фона на безкрайната планина от отпадъци все повече фирми и потребители обръщат поглед към рециклирането.

„Когато гледам сметище, виждам златна мина“, възкликва основателят на компанията Aquafil, преработваща пластмасови отпадъци. Целта на спортния гигант е колкото проста, толкова и амбициозна - да превърне тонове боклук от океана в прекрасни тоалети. Сред звездните клиенти на Aquafil са Adidas, Levi Strauss, Speedo International и др. Бавно, но сигурно все повече модни къщи приемат идеята, че рециклираните плажни и спортни тоалети по нищо не отстъпват на онези, които традиционно сме свикнали да носим. Рециклираните тъкани са от високо качество, съответно и цената им е малко по-висока. Сравнена с луксозните маркови дрехи и аксесоари, които не допринасят по никакъв начин за спасяването на природата, цената е нищожна. Рециклираните материи се изработват изцяло от пластмаса, стари килими, корабни отпадъци и други материали, които не застрашават природата. Нещо повече - ако материята не се примесва с друг вид нишки, може да бъде рециклирана до безкрай.

Сред първите дрехи, изработени от новия материал, са банските костюми, а в това има красива символика по две причини. Първо, основните продукти, които се рециклират за изработката им, са океанска пластмаса и рибарски мрежи. Второ, както природолюбителите вече знаят, по-голямата част от боклуците ни тихомълком отива право в моретата и океаните. По последни данни едва 15% от найлоновите и пластмасови отпадъци се задържат на водната повърхност. Други 5% достигат до бреговете. Останалите зашеметяващи 80% обаче изчезват в океанските дълбини, нанасяйки непоправими щети на растителните и животински видове там.

Симпатичен факт, който прави рециклираните бански още по-атрактивни, е надписът върху някои модели. „Save our oceans” стои изписано върху част от банските на Adidas, изработени от рециклиран полиамид. Т. нар. зелена мода популяризира един различен начин на живот, обърнат към разумното използване на пластмасата и проследяващ боклуците много след изхвърлянето им в контейнера.


От една голяма рибарска мрежа могат да се изработят над 1000 бански костюма, разказват иноваторите. Неизползваните мрежи предимно остават в моретата и океаните, вместо да се съберат за обработка. По същия начин найлоновите торбички причиняват смъртта на стотици хиляди морски животни годишно. 90% от найлоновите торбички достигат океана, затова освен с  модерни рециклирани дрехи е добре да се снабдите и с платнена чанта. Тези здрави торби са за многократна употреба и ще ви впечатлят с разнообразието си от цветове и дизайни. Иновациите в света на модата нагледно показват как малки, но жизненоважни промени в ежедневието ни могат да доведат до големи резултати.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?