Нов протест срещу кариерата край Белащица

На празника на Съединението пореден голям протест готвят жители на 5 пловдивски села против кариерата за добив на инертни материали край село Белащица. Протестното шествие ще тръгне от площада на селото до Околовръстния път на Пловдив, като в него ще се включат хора и с автомобили, и с велосипеди от Белащица, Браниполе, Брестник, Марково, Гълъбов, както и от градовете Куклен и Пловдив, каза Павел Гимишев от инициативния комитет.

Той обясни, че протестиращите настояват да се вземат спешни мерки да спре запрашаването от добивните дейности, което трови водата и въздуха ни, и разбиването на пътищата от тежкотоварните камиони. Настояваме и да се отхвърли решението да се удължи с още 15 години кариерата, дадена на концесия на швейцарската фирма „Холсим“ и да не се разрешава нова кариера на площ от 50 дка под връх Калоян, допълни Гимишев.

Това е 5-тият мащабен протест, организиран от жителите на Белащица и околните села, през последните години. В резултат бяха назначени редица проверки от страна на РИОСВ и Министерството на енергетиката, при което бяха констатирани нарушения на концесионера. 

Източник: bnr.bg

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?