Нов кмет наесен, 88,5% от пловдивчани не искат Тотев

С най-голям мажоритарен вот сред опонентите на действащия градоначалник е областният управител Здравко Димитров

Иван Тотев няма да е следващият кмет на Пловдив. Това показват с абсолютна сигурност резултатите от анкетата на  marica.bg, в която гласуваха 9396 души. Резултатите са показателни за настроенията на пловдивчани, защото и в най-авторитетните социологически проучвания допитването обхваща около 1000 души. Важно е да уточним, че от един IP в анкетите на marica.bg може да се гласува само веднъж, което тушира възможността тролове,  хейтъри и партийни офиси да влияят върху резултат с клик след клик за своя човек. 


Тествахме настроенията на пловдивчани 8 месеца преди местните избори, като ги попитахме „Кой може да спре Иван Тотев по пътя към третия кметски мандат?“. 


За да е коректна анкетата, оставихме първия отговор за привържениците на действащия градоначалник. Едва 11,5% от гласувалите, или 1081 души, са заложили на опцията „Никой! Той управлява града великолепно“. Този резултат на практика се покрива с твърдите привърженици на Тотев, които биха гласували за него, ако изборите за кмет бяха днес.

Всичките останали 88,5% явно смятат, че градът се нуждае от промяна чрез смяна на важния човек на „Стефан Стамболов“ 1. Огромният отрицателен вот вероятно е в резултат на 7-годишното еднолично управление на Тотев, нулевата диалогичност с гражданите и експертите,  скандалния начин, по който се харчат публичните средства и многобройните пропуснати възможности инфраструктурата и жизнената среда в Пловдив да се подобрят значително в периода на най-активно усвояване на европейски средства.   

В гласуването за конкретни личности, които могат да спрат Тотев, най-много хора са гласували за Здравко Димитров.


Той е спечелил 14,8% от вота на нашите читатели, което показва изключително висока мажоритарна подкрепа за областния управител. Здравко Димитров се яви като водач на коалиция, съставена от Реформаторския блок и гражданско обединение, и на предишния местен вот, като вкара петима общински съветници в местния парламент въпреки кратката си предизборна кампания. 

Вечно вторият от последните местни избори Славчо Атанасов пак е втори - този път в класацията на личностите, които могат да спрат Иван Тотев. За бившия градоначалник, сега депутат от ПФ, са гласували 4,6% от читателите на marica.bg. Трета в това подреждане е Дани Каназирева. За лидера на „Съюз за Пловдив“ са гласували 4,2%. 

Близо 2000 от гласувалите смятат, че Тотев ще бъде спрян от мощна гражданска инициатива.

Така 20,4% от читателите на marica.bg  са гласували за опцията „Всички пловдивчани заедно“. Други 14,2% смятат, че Иван Тотев изобщо няма да може да се кандидатира на изборите през октомври, защото дотогава прокуратурата ще си свърши работата по разследванията срещу него и ще промени гражданския му статут. Други 7,4% пък са на мнение, че Бойко Борисов няма да гласува доверие на Тотев за трети мандат и ще предложи друг кандидат за кмет на Пловдив. 


Осем месеца преди вота е сигурно, че следващият градоначалник ще е от кръга на познатите в местната политика лица. Това е така, защото извън тях няма разпознаваем кандидат, а и до изборите през октомври няма време за налагането на нов играч.

За трите подобни опции, предложени в анкетата, са гласували общо 10,5%, разпределени както следва: 5,3% за кандидат на БСП, подкрепен от президента Радев, 3,5% за нов кандидат на десницата и само 1,7% за кандидат, излъчен от неродения проект на Слави Трифонов. 


Любопитното е, че левите, десните, президентът Радев и Слави Трифонов заедно тежат по-малко като опоненти на Иван Тотев от силната жена, която стои зад неговите успехи. С чувство за хумор за шеговитата опция мама Роза сама да извади сина си от политиката са гласували 12,4% от участниците в анкетата.


Който и да свърши работата обаче, едно е сигурно - според читателите на marica.bg наесен кметският кабинет ще има нов стопанин. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Гражданин

Гражданин

03.06.2019 | 07:19

Вярно е този кмет трябва да лежи в затвора, не да се готви за следващ мандат. Със закон да забранят повече от един мандат "кметуване" Парите с които разполагат и управляват са толкова, че бедните хорица - кметчетата се самозабравят.

Отговори
0 0
ФИЛИБАР

ФИЛИБАР

02.06.2019 | 13:48

Политическите пристрастия на "Марица" са ясни не от вчера и от днес. Както казва тук един от коментиращите "нещо ви е отказано". Има още един такъв, собственика на ПОТВ - Евгений Тодоров

Отговори
1 1
Slavcho

Slavcho

02.06.2019 | 11:45

Въпросът е манипулативно зададен в традициите на института по социология на БКП. Ако питате: ще гласувате ли за Славчо Атанасов по чието време Пловдив бе изостанал пуст и нищо хубаво не се случваше? Какъв в ли ще е отговорът? Предвид редакционната ви политика в духа на зависимата преса обаче се съмнявам дали ще го зададете. Гордеете се с историята на вестник Марица въпреки че нямате нищо общо освен името, а него (името )го петните всеки ден с жълти публикации. Жалко! Едно е да си критичен, да работиш в обществен интерес, съвсем друго се получава при вас. Като добавим гръмките и неверни заглавия и често тъпите или злобни коментари съдържанието на сайта е обидно за интелигентния читател.

Отговори
3 4

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?