Подай сигнал

Нов бунт срещу строеж! Стягат жива верига на "Кап. Райчо"

Пловдив

от Валентина Йеремиева 3171 прегледа 0

Хората се заричат да бранят зеленото пространство с жива верига

Нов протест срещу застрояване се готви в Пловдив, този път - на ул. „Капитан Райчо” срещу бившия РУМ „Евмолпия”. Хората предупреждават, че ще бранят с жива верига едно от малкото свободни пространства между блоковете на ул. „Кап. Райчо” 73 – 83 и ул. „Марин Дринов”, 3 – 15. „Пространство, което по план е било предвидено за зелени площи и паркинг, сега ще се превърне в бетон! " алармират протестиращите. Дърветата са били изсечени на 14 март, за да започне строителство, тъй като имотът е частен.

„Питаме кмета, защо не сме били уведомени за тази скандална сделка, защо тя не се преразгледа и защо се презастроява центърът?” пишат възмутените жители на квартала. Според тях в града умишлено се задълбочава проблемът с паркирането и се прави всичко възможно, за да се разпродадат последните свободни площи . Гражданите настояват Община Пловдив да изкупи междублоковото пространство от частника, както е обещано за изсечения парк до хотел „Санкт Петербург”.

„Иначе ще направим жива верига и няма да допуснем строеж в бивша градинка и паркинг, както и на няколко метра от прозорците ни!!! Ще нахлуем и в Общинския съвет и в Община и никой няма да ни спре!!!! Ние сме над 200 души . Внесли сме и подписка , на която чакаме отговор”, подчертават възмутените собствениците на апартаментите в блоковете.

„Имотът е частен и е реституиран в началото на 90-те години. Според Конституцията частната собственост е неприкосновена”, каза кметът на „Централен” Георги Стаменов. Той допълни, че в районната администрация няма внесени проекти за строеж.

Документация за бъдещата сграда между блоковете се разглежда в голямата община, научи „Марица”. Пак в Община Пловдив преценят кои частни имоти могат да бъдат отчуждени и кои не. "Отчуждаване се прави обикновено за пътната инфраструктура - например, за разширение на бул. "Васил Априлов" и строеж на подлез "Модър Царевец". Средствата в бюджета са ограничени и се предвиждат само за най-първостепенните обекти с голямо обществено значение", коментира Георги Стаменов.

Нов бунт срещу строеж! Стягат жива верига на "Кап. Райчо"

Нов бунт срещу строеж! Стягат жива верига на "Кап. Райчо"

Нов бунт срещу строеж! Стягат жива верига на "Кап. Райчо"

Коментари