Подай сигнал

Нощен живот: Възход и падение на клубове и дискотеки

Лайфстайл

от Станимир Кронев 2708 прегледа 0

В продължение на 45 години нощният живот в Пловдив бе екстра само за избраниците на тоталитарния режим. Въртеше се основно във Вариетето /зала "Спектър" в панаира/, баровете на "Тримонциум" и хотелите от Бермудския триъгълник /новотела, "Марица" и "Ленинград"/. Нормалният социалистически труженик трябваше да си ляга рано, за да тръгне на работа с първата смяна. А онези от градската бохема, които все пак намираха къде да продължат купона до първи петли, се сочеха с пръст като нехранимайковци.

След десетилетия на желязна дисциплина и здравословен начин на живот народът се отприщи след 10 ноември и тръгна по кръчми и барове. Нощният живот в града преживя истински разцвет още в първите години на демокрацията. Музиката бумтеше буквално от всеки ъгъл до малките часове на деня. Нароиха се десетки дискотеки - "Флорида", "Кулата", "Борледо", "Джъмп", "Палмите", "Санто" и т.н. Още тогава обаче браншът заболя от ефекта на фойерверка - заведенията изгряваха за броени дни и също толкова бързо залязваха. В ъндърграунда се завъртяха милиони, а здравите момчета с анцузи нямаха много идеи в какво да инвестират лесно спечелените пари и правеха най-лесното - нощни клубове. Защото и те вече се бяха научили, че бизнесът с този вид заведения е като с киното - основната дейност не е много печеливша сама по себе си, важни са пуканките /в случая - проститутките, леката и по-тежка дрога, инсталираните полулегално във фоайетата ротативки, пиаците за таксита и т.н/. Така всеки, натрупал някой лев по ръба на закона, правеше дискотека. Клубовете от първата вълна паднаха жертва на конкуренцията, а на мода излязоха "Синдбад", „Домби бар”, "Инфи", "Папараци", „Мулен Руж”. Собствениците им наддаваха, за да видят на диджейските пултове Boby I, Стивън, Смайли, Чоки, а по-късно - Pacho, Pepo или Emo.

Постепенно мутрите го закъсаха с парите и на дневен ред в развлекателния бизнес се появиха инвеститори от нов тип - образовани, с опит в чужбина и обикновено с богати родители. Смени се и форматът на заведенията, като всеки собственик опитваше да налага свой стил. Така се родиха клуб “Версай”, по-късно отворен отново като Club Billionaire, Ликьор, Сувенир, Бедрум, Червило и Брилянтин. И техният живот обаче бе кратък, като нито един не успя да се развие заедно с вкуса на местните бохеми.

Коментари