Номер 1 на видеоарта идва в Баня Старинна

Гледаме филм за японката Кусама, която по желание влезе в лудница

Проявата „Изкуство. Без граници. Пловдив” ще започне на 1 септември в „Баня Старинна” и СКЛАД в Тютюневия град. Това е 25-ото юбилейно издание на Седмицата на съвременното изкуство. Сега ще видим най-голямото име на видеоарта - Бил Виола. Американецът ще покаже видеоинсталацията си “Мъченици. Земя, Въздух, Огън, Вода”.

Другата суперзвезда, която обаче задочно присъства на фестивала, е японката Яйой Кусама. На 3 септември в Lucky Дом на киното ще бъде показан документалният филм на Хедър Ленц „Kusama: Infinity”. „Японската художничка е номер 1 в света и филмът за нея ще е едно от събитията в „Изкуство. Без граници. Пловдив”. За гостуването на Бил Виола сме водили преговори повече от една година. Такива творци са много ангажирани”, припомня организаторът  Емил Миразчиев.

Яйой Кусама е на 91 години и живее от много време по собствено желание в лудница. Тя е най-скъпата жива художничка, като платното ѝ „Бяло по 28” бе продадено през 2014 година за 7,3 милиона долара.

Седмицата на съвременното изкуство е част от проявите на ЕСК. Тя е организирана от сдружение „Изкуство Днес” и фондация Пловдив 2019. В юбилейното 25-ото издание участват около 20 творци от цял свят. Част от инсталациите ще бъдат в пространството СКЛАД. Другите са в „Баня Старинна”.

„Това е най-силната ни и безкомпромисна седмица досега. Поканили сме имена, които са звезди в цял свят, а тук не са познати”, каза художникът Емил Миразчиев. Изложбата се концентрира върху три, свързани помежду си теми. Едната е растящата консумация, която изчерпва природните ресурси. Другата са все по-честите екологични катастрофи, станали вече постоянна заплаха. Третата е силата на изкуството да ни въздейства емоционално.

Двойнственото човешко отношение към природата свързва творбите на Стоян Дечев и Бенедикт Партенхаймер. Авторите си задават въпроса: не е ли стигнало човечеството до една критична точка, в която прогресът заплашва да унищожи създателите си? Инсталацията на Делфин Рейст “Непрекъснат растеж на консумацията” е критичен поглед към капитала и натрупването му. 

Фокусът на работата на Севдалина Кочевска са настоящето и неговите различни светове - не компютърно генерираните, а съвсем реалните. Надя Генова се интересува от индивида и множеството, които са в постоянно взаимодействие.

Другите участници са Група 7+1, Стоян Дечев, Таус Махачева, Уте Рихтер, Юлиан Розефелд, scenocosme, FAMED, Марико Хори, Венелин Шурелов и др. „Изкуство. Без граници. Пловдив” ще продължи до 30 септември.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?