Подай сигнал

Николай Славеев - от борец до певец

Имах много професии, но музиката надделя, казва гласовитият родопчанин

Регион

от Николай ЧАПАНСКИ, автор и водещ 1165 прегледа 0

Николай Славеев - от борец до певец

В световния ден на музиката и поезията гласовитият родопски певец Николай Славеев удари 53 лазарника. Двойният празник отбеляза с колеги от бенда, с който работи, а и с гостуващото му от Америка семейство Шериф. Купонът не се размина и без песни, изпълнени от рожденика.

Николай Славеев е роден и израснал в малкото градче Сърница, разположено между Велинград и Доспат. Започва да се занимава с народно пеене още от малък. Казва, че е наследил дарбата на баща си Славей Дъсков, който се е споминал преди 12 години.

Въпреки че е човек на изкуството, Николай завършва специалност “Счетоводство и контрол” в УНСС и известно време работи като касиер- счетоводител в кметството на Сърница. По време на следването си бил и бодигард в столични заведения. Активно е спортувал борба, но песните надделяват.

През 1983-та е приет в Музикалната академия, но баща му се запъва и му поставя ултиматум: “Избирай - или къща ще правим, или отиваш да учиш!”. Подчинява се на волята на родителя си, но това не му пречи да изгради успешна професионална кариера. С Доспатския народен оркестър “държат” сватбите в Смолянско, Гоцеделчевско, Велинградско и така се изгражда като певец от най-висока класа. Събира и разучава много песни от възрастни хора в региона. За кратко е солист на “Виевската група”, където получава и първите професионални уроци от кумира си Веселин Джигов. Оттогава до сега са изминали 32 години, през които Николай Славев се утвърждава на сцената с многобройни почитатели и 12 издадени албума. Сега работи върху новия си 13-ти, за който са записани вече три песни.

Той е носител на дузина награди от фестивалите “Тракия фолк”, “Пирин фолк” и ТВ “Планета”. Обявен е за най-добрия фолк изпълнител на 2006-а, а едни от най-успешните му албуми са „Да вдигнем чаши“, „Родопа е Орфеев дом“, „Без приятели не мога“, „Гласът на Родопите“, „Плачи, горо“ и други.

Съпругата му Емилия също пее, а децата им Никол и Валентин са се насочили към спорта. Десетгодишният Вальо дори се е запалил към фокусите и е много артистичен.

Коментари