Неприлично предложение: Ресторантьори искат ниско ДДС срещу заплати на светло

У нас единствено хотелите плащат диференцирана ставка от 9%

Ресторантьорите искат ДДС-то им да падне на 9% и да се изравни с това на хотелиерите. Интересното е, че срещу това намаление обещават да изсветлят сектора и да увеличат осигурителния доход на заетите там. Така отчасти ще компенсират фиска. Идеята е акцент в програмата на големия форум на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), който се проведе миналата седмица край Марково. Голяма част от дискусията обаче остана закрита за медии. По-високото официално заплащане в бранша ще облекчи проблема с набирането на кадри, доразвиват тезата си браншовиците. В моментаконкуренти в Гърция, Турция и Дубай лесно отмъкват читавите служители в туризма. Изсветляването на заплащането ще  има ефект и върху приходите от Данък общ доход, считат от асоциацията. Ще има ефект дори от това, че сервитьори, бармани и друг обслужващ персонал ще имат достъп до банкови кредити. Сега това се случва доста трудно, защото дори и да взимат над 1000 лева, служителите се осигуряват на минимума и не могат да докажат доходите си.

Заплатите в туризма са едни от най-ниските по сектори, съдейки по данните от статистиката. Но „огледалото е криво” именно защото там хората масово се осигуряват на минималната ставка или се водят на 4-часов работен ден, а и бакшишите остават необхванати. Средните възнаграждения трябва да стигнат 1400 евро някъде към 2026-2028 година, иначе наистина няма да има кой да работи по хотели и ресторанти, посочи преди време в интервю за „Марица” Румен Драганов от Националния борд по туризъм. По данни на БХРА браншът формира 13% от брутния национален продукт.

У нас по закон единствено бизнесите с хотели и подобен тип обекти за настаняване, както и тези за отдаването на места за къмпинг и каравани се ползват с привилегията за по-ниско ДДС от 9 на сто. Промяната бе въведена като мярка за насърчаване на туристическата индустрия у нас през 2011 година. Местата за хранене обаче са част от тази туристическа индустрия, аргументират се собствениците на заведения. Ако и ресторантьорите извоюват такава мярка, може да се отприщи вълна от искания и от другите сектори - по-ниско ДДС за книги, лекарства и др., дават пък противоположен нюанс анализатори. 

=ЧЕЛЕН ОПИТ =

Зад исканията на собствениците на заведения стои опитът на редица държави от ЕС, които са намалили ДДС-то ​- във Франция, Италия, Германия ставката е диференцирана. Последно, преди около година, и в Румъния свалиха нивото на косвения данък и в общественото хранене плащат между 5 и 9% ДДС. Изследвания сочат, че заради редуцирането постъпленията в хазната са скочили. Сега се мисли за ново диференциране на ставките в северната ни съседка.     

= ДЕФИЦИТ НА КАДРИ =

Прогнозите за летния сезон по нашето Черноморие тази година никак не са оптимистични. Отсега се знае, на база на ранните записвания, че той ще е по-слаб от лято 2018 поне с 20-30%. Стана ясно, че хотелиери и ресторантьори са предприели отчаяна стъпка - още от Нова година набират персонал, който назначават на договор от март-април с единствената цел да си осигурят читави кадри за високия сезон. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?