Подай сигнал

Необозримият Кольо Карамфилов с голяма изложба в Пловдив

Култура

от Екип Марица 341 прегледа 0

Голямата ретроспективна изложба "Необозримо за Кольо К." на един от най-големите пловдивски творци, който почина през 2014 г. на 50-годишна възраст, ще бъде открита днес от 18.00 часа в Градската художествена галерия в Пловдив, съобщават от галерията.

До края на януари на двата етажа в залите за временни експозиции на ул. "Княз Александър I" №15 ще бъдат представени произведения от различни периоди на Кольо Карамфилов, предоставени за изложбата от галеристи, частни колекционери и приятели. Към експозицията ще бъдат показани филми за и с участието на художника.

Карамфилов работи в разнообразни жанрове на визуалното изкуство - графика, живопис, скулптура, пърформанс, инсталации, фотография. Изявява се и като режисьор и сценарист.

На 28 януари от 17.00 часа в галерията ще бъде представен двуезичен каталог, подготвен за изложбата.

Според изкуствоведа проф. Галина Лардева Кольо Карамфилов е един от малкото български автори с ярко изразен регионален и същевременно национален облик и значимост, предава dnevnik.bg. "Специфичното му място в художествените процеси от последните десетилетия у нас се определя от пресичането между съзнателно избраната автостилизация на артиста като "художник на собствения си живот" и разполагането на творчеството като територия, която единствена е в състояние както да изрази, така и да запази индивидуалната чувствителност на твореца", казва тя.

Проектът се осъществява от фондация "Култура и съвременност" в партньорство с галерия U.P.A.R.K. и е част от официалната програма на Европейска столица на културата – Пловдив 2019.

снимки: Стоян Илиев

Коментари