Нека никога не забравяме девиза на Съединението

Уважаеми жители на област Пловдив,

Скъпи сънародници,

 

Днес отбелязваме 134 години от Съединението на България. 

Това е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 г. 

Ако в българската следосвобожденска история примерите на самостоятелно реализирани акции са малко, то една от тях е Съединението. И именно в този акт най-силно се вижда единението на българската общественост и отделните български политически дейци, които независимо от острите вътрешни разногласия, успяват да обединят силите си, и чрез търпелива тактика и решителни действия, да постигнат лелеяното обединение.

Именно Съединението се явява първата реална стъпка към сбъдването на националния идеал и се нарежда сред най-големите дела, подготвени и извършени от българи. При неговата подготовка и в борбата за неговата защита, българите показват политическа зрялост.

Най-важната поука от този акт е девизът, който е поставен на главния вход на Народното събрание и гласи “Съединението прави силата”. 

Нека никога не забравяме посланието на този девиз, който доказва, че по жизнено важните въпроси, винаги трябва да бъде постигано национално съгласие.

В днешно време да помним и честваме великото дело на Съединението на България, означава да знаем, че голямата ни сила като народ, като българи, е в това да сме заедно!

 

Честит празник!

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?