Подай сигнал

Неблагополучията при зачеването се дължат и на двата пола

Здраве

от Екип Марица 1207 прегледа 0

Неблагополучията при зачеването се дължат и на двата пола

В 46 до 50% от случаите, при които млада двойка не може да има дете, проблемът е в мъжа. Думите са на един от най-добрите уролози у нас проф. Йорданка Узунова, която работи в Клиниката по урология и андрология в столичната болница "Царица Йоанна - ИСУЛ". Оказва се, че основният фактор за поява на безплодие у мъжа не е стресът, а са заболявания и инфекции.

Мъжкият стерилитет засяга и млади хора. Дали стресът може да бъде фактор за това, професорът отговаря така: "Стресът може да бъде фактор, но той не е основният. Основният фактор са възпалителни и невъзпалителни заболявания при мъжа. Поради тези житейски ситуации, свързани с икономическата трансформация у нас, свързани с безразборните контакти и половите инфекции, неконтролираната здравна култура в народа ни, се стига до това непознаване на личния здравен статус на индивида".

По думите на проф. Узунова досега гинеколозите са отвоювали своето място и поле за действие. Но според нея остава "да обърнем особено внимание върху мъжкия фактор". Ситуацията с неблагополучията при оплождането сред двата пола е 50 на 50.

Как да разберем сами, че имаме проблем, ако сме изпуснали инфекцията? Съветът на специалиста е, ако опитите за зачеване са неуспешни в рамките на няколко месеца или година-две, и двамата да потърсят лекарска помощ, "и то компетентна и много специфична като дейност". Наблюденията на проф. Узунова са, че българинът все още не търси тази помощ навреме.