Не поливайте овошките и зеленчука в най-горещите часове

Най-доброто време да се утоли жаждата на растенията е сутрин рано и вечер късно

През седмицата се очаква дневните температури да достигнат 39 градуса. При тези жеги поливането в овощните градини трябва да е много внимателно, защото може да предизвика стрес при дръвчетата. При горещо голяма част от водата се изпарява бързо и предизвиква обратен ефект - може да се наблюдава завяхване на листата. Повишава се и въздушната влажност в подкоронното пространство, което създава благоприятни условия за развитие на редица болести.

Най-добре е дръвчетата да се поливат привечер - 2-3 часа преди залез или рано сутрин. Тогава водата от почвата се изпарява най-слабо и не предизвиква негативни последици. Единствено при мрачно време по изключение поливането може да става и през деня.

Има различни начини за напояване

В малките градини това се определя от възможностите - по бразди, в околостъблените чаши или капково. Независимо от начина на поливане, дръвчетата трябва да се напояват обилно, така че водата да достигне до коренообитаемия почвен слой. 

Например коренообитаемата зона на неплододаващи ябълки и круши и плододаващи костилкови е 50-70 см. При плододаващи ябълки и круши, корените са на дълбочина на 1-1,5 м. Поливната вода винаги трябва да достига до тези дълбочини.

При зеленчуците грижите в летните жеги са идентични. В горещото и сухо време растенията имат нужда от повече вода, за да се справят със стресовите условия. Важно е обаче подаването на водата да се прави по разумен начин. 

Най-доброто време за поливане е в ранното утро, когато влагата бавно се изпарява и растенията успяват да попълнят запасите в клетките си навреме. В никакъв случай не мокрете целите растения, а само зоната около корените чрез струя с ниско налягане. 

Поливайте, когато е засушено на един пръст дълбочина. По-разумно е да подавате голямо количество вода през няколко дни, отколкото ежедневно да навлажнявате само леко повърхността на почвата. Така значително се намалява излишното изпарение, а зоната около корените е добре навлажнена.

Поливайте веднага след дъжд

Може  да звучи нелогично, но е желателно да се полива след дъжд. Тогава почвата е по-отпусната и възприемчива, а допълнителната поливка спомага за придвижването на водата в дълбочина. Това правило важи и при внасянето на торове - трябва да се прави само при предварително навлажнена почва. 

"Заключете" водата в почвата​

Когато растенията са вече полети, е време за "заключване" на водата в почвата. Мулчирането с органични материали като дървесен чипс, компост, окосена трева, слама или листа значително помага в защитата на почвата от слънчевите лъчи. Създавайки пореста структура на повърхността, водата от падналите валежи се усвоява много по-ефикасно, а водната ерозия на почвата е сведена до минимум. Оптималната височина на мулчиращото покритие варира между 2 и 10 см.

Засенчвайте

В силното слънце е особено необходимо да осигурите на растенията ​подходящо засенчване. Най-добрият вариант е да използвате мрежи за засенчване от 25 до 45% плътност като постоянно покритие. Може и да се импровизира с подръчни материали само по време на най-горещите следобедни часове.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?