Подай сигнал

НЧ „Проф. Кирил Дженев – 2018“ отбелязва първия си патронен празник

Култура

от Екип Марица 167 прегледа 0

Днес, 10.06.2019 г., най-младото Пловдивско читалище „Проф. Кирил Дженев – 2018“ отбелязва своя първи патронен празник и кани всички свои приятели, жители и гости на град Пловдив на своето мероприятие. Празникът ще започне в 19:00 ч. на сцената на парк „Рибница“ в район „Северен“.


За официален празник на читалището е избрана рождената дата на неговия патрон проф. Кирил Дженев, а именно 10.06.1922 г. Създателят на ФА „Тракия“ е един от титаните на българското танцово изкуство, оставил след себе си богато хореографско и научно наследство.


В днешния празник на читалище „Проф. Кирил Дженев – 2018“ участие ще вземат представители на различни школи, които развиват своята дейност като част от него. Със своите прекрасни народни танци ще поздравят публиката децата на ШНТ „Луди Млади“, както и ансамбълът за сценични танци към школата, „Мераклии“. Театрално студио „Хлапето“, както и Школа по рисуване „Драсканици“ са сред другите участници в празника на читалището.


Учредено едва преди няколко месеца, читалището вече има немалко изяви и награди от родни и чужди мероприятия. Така например, съвсем наскоро танцьорите от „Луди Млади“ донесоха на читалището „Гран При“ от XI Международен конкурс за хореографско изкуство „Танцующий Мир“, провел се в Санкт Петербург, Русия, както и две купи от провелия се миналата седмица фестивал в Неа Пори, Гърция. След силния и изпъстрен с участия сезон, сега ръководството насочва вниманието и усилията си към малките пловдивчани, подготвяйки за тях чудесна лятна програма с танци, творчески работилници, актьорски игри и много забавления. А за любителите на точните науки от I до VII клас ще има и специален летен курс по математика, който стартира на 15.06. За повече информация относно лятната занималня, можете да се свържете с ръководството на читалището на телефон 0886/743 818.


За читалището:


Народно читалище "Проф. Кирил Дженев - 2018" е най-новото читалище в гр. Пловдив, основано в края на 2018 година. Дейността му е предимно в областта на фолклора, народната хореография, музика и обичаи. Целта и амбицията на настоятелството и членовете на читалището е то да се развива и да дава възможност на все повече хора да се докоснат до магията, наречена БЪЛГАРСКИ ФОЛКЛОР.​

Коментари