Нашенци минават под венчилото за инвитро в Турция

Български двойки, които нямат намерение да се женят, и дори самотни жени, които искат да имат дете, подписват в гражданското, за да заминат за инвитро в Турция. Причината е, че тамошното законодателство категорично забранява тази процедура за хора, които не са семейни.

Дори да изберат най-скъпата клиника, те трябва да представят документ за брак, преведен от заклет преводач и заверен при нотариус, съобщава Монитор.

250 жени са пътували през миналата година за асистирана репродукция в Турция, разказа Николай Ханджиев, който работи в най-голямата агенция за осъществяване на контакти и съдействие за оказване на медицинска помощ зад граница. Средно цената на инвитро е 2250 евро, като препаратите струват още около 600 евро. Цената у нас е приблизително същата. На практика обаче излиза по-скъпо, тъй като отделно се плащат хотелът, храната и разходите за пътуването.

По данни на Изпълнителната агенция по трансплантациите, която от 1 април се нарича Изпълнителна агенция по медицински надзор, 12 230 процедури инвитро са осъществени по линия на фонд „Център за асистирана репродукция“ през 2017 година, от когато са последните обобщени данни. 1910 от тях са завършили с раждания. 2344 са общо родените бебета, като повечето са завършили с многоплодна бременност и раждане на близнаци и тризнаци.

Фондът „Център за асистирана репродукция“ има сключени договори с 29 АГ болници и медицински центрове, които работят асистирана репродукция. Той обаче не финансира редица изследвания на кръвта, както и на някои хормони, независимо че без тях процедурите не могат да започнат. Сред манипулациите, които остават за сметка на пациентките, са първоначалните изследвания, на чиято база се взима решение дали жената има шанс да зачене инвитро. Сред платените са микробиологичните изследвания, спермалният анализ, за трансмисивни инфекции, кръвногрупова принадлежност и резус фактор, някои хормони, кръвна картина, биохимия и хемостаза, генетични и имунологични изследвания, инсеминациите от партньора или от дарител, както и биопсиите. Цената за всички тях е между 300 и 500 лева.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Незабравка

Незабравка

20.05.2019 | 10:56

Валера, коментарът Ви е неуместен. Само тези, които са минали по този път знаят за какво иде реч. Инвитро процедурата е съпътствана с много емоции, надежди и очаквания. За много от нас това е единстваният начин да имаме деца. Инвистицията ни е не само финансова /много от нас се самофинансират/, но и емоционална. Не Ви пожелавам да знаете как се чувстваме и какво през какво преминаваме, но и Вие не ни упреквайте и обвинявайте в нещо абсурдно. Сигурна и убедена съм, че тези, които са минали по пътя на инвитрото НИКОГА не биха си и помислили да направят това в което ни обвинявате. Желая Ви здраве и късмет!

Отговори
2 1
Валера

Валера

20.05.2019 | 08:47

След това ги продават в Гърция!

Отговори
0 4

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?