Нашата Вики смая хореографа на Тимбърлейк

По-добре на олимпиада, отколкото на абитуриентски бал, убедена е даровитата възпитаничка на „Ера денс”

Три прекрасни момичета от пловдивския клуб "Ера денс" постигнаха невероятни успехи в  акробатичния танц на Световните финали в Хърватия. Дилек Хаджиалиева, Стела Боянова и Виктория Илиева триумфираха в градчето Порeч, където от 23 до 27 май се проведе Денс старс финалът. Две първи места, едно трето и видеопроджект са призовете, които пловдивчанки спечелиха.

16-годишната Дилек Хаджиалиева завоюва две първи места (акробатичен танц и лирикъл) в индивидуалната надпревара при синьори. Връстничката Стела Боянова се окичи с бронз в етнотанца във възрастова група 12-15 години. А най-опитната сред девойките - 18-годишната Виктория Илиева, спечели специалната награда на финалите - видеопроджект при хореографа на Джъстин Тимбърлейк - Марти Куделка.

И трите са красиви и талантливи, не се плашат от трудностите, притежават харизма и силен дух. И макар да са отбор, са силни индивидуалности. Затова решихме, че заслужават да ги представим поотделно. Започваме с Виктория - лидер и вдъхновител на целия клуб.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Вики неслучайно носи името на победителите. Като малка винаги плачела, когато не успявала да постигне някое сложно движение от първия път. После тропвала с краче и се връщала в залата, за да го изпълни по-добре от всички останали.

Пристъпила прага на залата едва 7-годишна, възпитаничката на Пловдивското музикално училище е два пъти световна шампионка за юноши и веднъж за синьори. Останалите момичета в „Ера денс” се равняват по нея. Тя дърпа напред съотборничките си, вдига летвата високо. Всеотдайна, тя е винаги готова да откликне, да покаже нещо, което другите не умеят, да помогне на отбора си.

„Когато дойде при нас, беше само огромни очи и коси. Всичко се промени, когато се влюби в танца. Няма стил, който да се опре, нито дисциплина, която да не може да усвои. Някои неща постига с много труд, но това не я плаши”, хвалят я треньорките Кремена Шопова и Искра Илиева. Според тях Вики е  пример за подражание във всяко отношение. Носител е на държавна стипендия за даровити деца. С огромното си упорство се класира за балетната паралелка на НУМТИ „Добрин Петков”. Вече трета година я канят да участва в спектакли на Пловдивската опера. В „Лебедово езеро” и „Жизел” влиза в главна роля, след като балерината, която замества, се контузва и не успява да излезе на сцена.

„За мен е чест, че ми позволяват да уча ролите им. Използвам всяка свободна минута, за да усъвършенствам танците”, казва Виктория. Последната дисциплина, която амбициозната девойка усвоила, била въздушната акробатика.

Страстта към спорта не е случайна. Възпитала я у нея баба , известна треньорка по спортна гимнастика, дала много шампиони на България. „Когато опознаем семействата на децата, идващи при нас, разбираме, че няма нищо случайно. Най-често успяват тези, които имат подкрепата на своите родители и близки”, категорични са треньорките. Благодарни майки и татковци са им целували ръцете, защото са направили чудеса с питомците им. Заради дисциплината и организираността, изградени школата, не се налага нито да ги ръчкат да стават за училище, нито да плащат луди пари за частни уроци. И макар в „Ера денс” да е доста по-трудно в сравнение с останалите формации в Пловдив, тук се държи на психологическото равновесие на децата. Целта е не да им вземат таксите и да ги накарат да скачат час и половина, за да изгорят определено количество калории, а да ги изградят като личности.

Една от най-ярките сред тях със сигурност е Виктория. Характерът е устойчив и земен, не хвърчи в небесата като повечето си наборки. Дори предстоящият абитуриентски бал, така чакан от момичетата на нейната възраст, не я вълнува колкото танците. „Ако имам възможност да отида на танцовата олимпиада в Русия догодина, която е по същото време, бих се отказала от бала си”, категорична е тя.

Но и без да прави подобна жертва, вратите пред нея са широко отворени. След като завърши обучението си в Музикалното, е свободна да замине навсякъде по света. Има предложение от Италия, където може да учи и едновременно да работи в трупа. Американска хореографка, която я среща на състезание в Хасково, пък предлага да замине за Щатите. От Русия получава покана още преди две години от изтъкнати хореографи, които виждат в нея огромен потенциал. „Иска ми се да получа образование в чужбина, а после да се върна и да работя тук, в България”, разкрива талантливата девойка.

Това, което я прави най-щастлива, е, че известни имена в балета я поздравяват за успехите . На Световното в Хърватия лично хореографът на Джъстин Тимбърлейк - Марти Куделка, я похвалил за перфектната техника. Вики спечелила видеопроджект при него. „Това е голямо признание. Въпреки че не съм завършила все още обучението си, той ми каза, че изглеждам като професионален танцьор”, гордее се момичето.

И за да не помисли някой, че интересите са свързани единствено със спорта, красавицата скромно допълва, че обича да чете и да учи езици. Говори немски, английски, руски и испански, а когато е в настроение, дори можете да я чуете да свири на пиано. „Не съм се лишавала от нищо. Приятелите ми са тук, в залата. Излизаме, говорим си, смеем се, катерим тепетата”, разказва шампионката.

Признава, че семейството я подкрепя безрезервно. Има по-голям брат, който идва да я гледа на спектаклите. Помага и при оформянето на документите за различни стипендии в чужбина. „Моите треньорки и родителите ми са били винаги до мен. Без тях нямаше да постигна всички тези успехи”, убедена е Виктория.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?