Наш депутат в радиовръзка с Ганди

За запалените по морза и телефонията търсенето на гласове в ефира е по-силно от наркотик

Те са влюбени в радиостанцията си от деца, работят с нея от къщи и от всички екзотични места по света, където ги отведе тяхното хоби. Стигали са до най-далечни и недостъпни точки на света, за да ловят сигнали. Стигали са и през Луната до обратната страна на Земята, и до полюсите - за да чуят какво правят други интересни хора на Антарктида, на Северния полюс или там, докъдето може да стигне сигналът. Това са радиолюбителите. Заниманието им е преди всичко хоби, ала за част от тях то се  е превърнало в спорт. 

Карлово е едно от местата в България, където  броят на мъжете, които владеят морза и телефонията, са най-много - заради старата школа от 60-те и интереса на по-млади, които сами открили това приключение в наши дни. От значение е и удобното местоположение на града в центъра България. Затова, с подкрепата  на местната власт,  в Карлово се проведе осмото поред международно късовълново състезание LZ HF FIELD DAY, организирано от карловския  клуб „Болкан контест груп“, Българската федерация на радиолюбители и пловдивския клуб „Милара Интернешънъл“. Община Карлово подпомогна финансово и логистично проявата, а кметът Емил Кабаиванов награди победителите. Състезанието събра 45 радиолюбители от седем държави. 

LZ HF FIELD DAY е състезание, възстановено от радиолюбители ентусиасти преди 9 години. А първото било преди почти 40 лета, разказва Николай Енчев от карловския клуб „Болкан контест груп“. След промените през деветдесетте този вид състезания бяха прекратени и чак през 2010 година около 35 радиолюбители от страната се събраха в Габровския Балкан на състезание. Тогава няколко от радиолюбителите с по-добри финансови възможности решиха да спонсорират бъдещо състезание с международно участие. Такива състезания се проведоха в района на „Пирин голф и спа“ в Банско, край РИУ „Правец“ и няколко години поред - в парк „Лаута“ в Пловдив.

Преди дни на карловското състезание бившето военно летище Марино поле оживя по необичаен начин. На 50-100 метра един от друг имаше човек с масичка и апаратура пред себе си или работеща кола със затворени врати, а  в нея - човек с радиостанция. Радиолюбителите бяха превзели поляната под безмилостното слънце.

Веселин  Котаров, IT специалист от София, работеше на открито без чадър. Не знам с кого се свързах, за целите на състезанието  сме анонимни, чак когато приключим, се разбира кой с кого се свързва, заяви той. Очаквам да направя колкото може повече връзки, за четири часа - около 300, допълни Веселин.

Борис Сапунджиев от Габрово едва отвори вратата на колата си - работеше вътре на климатик. Не, не сега. Ще ми падне темпото. Когато приключим, тогава ще говоря, каза нетърпеливо той и продължи да приема и предава сигнали.

В семейството на радиолюбителите от дете е  известният политик Румен Гечев. В Карлово обаче депутатът не успя да влезе в играта. Неотложни ангажименти го забавили в София. Нямало кога  да си подготви софтуера и да участва в техническата конференция преди състезанието.

Ала когато видях моя състудент от МЕИ от Карлово Георги Воденичаров (б.а. - дин от най-изявените радиолюбители) на радиостанцията на Марино поле, едва се сдържах да не го потупам по рамото. И да му кажа: „Гошо, стани да поработя малко  и аз“. Ала поне мога да участвам в тази чудесна среща, призна Румен Гечев.

Той започнал да се занимава с радиотелеграфия в родния си Червен бряг в радиоклуба. На първото състезание за пионери станал републикански шампион. Дълги години бил капитан на националния отбор. Спечелил първия златен медал на България по радиотелеграфия през 1973 година. След това се класирал многократно първи в европейски състезания, станал четирикратен  световен шампион на къси вълни.

Имам в София хубава радиостанция, в двора съм си направил антенно поле и продължавам да се срещам и разговарям с приятели и на морза, и на телефонията.  Радиолюбители са доста известни  хора по света.  Например  кралят на Йордания Хюсеин беше много активен. Имах  възможност да  правя радиовръзка с него, с Раджив Ганди, който бе министър-председател на  Индия, с  един от премиерите на  Тайланд, споделя Румен Гечев.

От най-интересните му  радиовръзки били с Юлия и Дончо Папазови, когато обикаляли света с яхта.

От националния радиоклуб  ги  бяхме подготвили да правят радиовръзки на любителски честоти. Бяхме им монтирали радиолюбителска станция на яхтата. В онези години това не беше толкова лесно. Подсигурихме им мрежа от радиолюбители от целия свят, които поддържаха с тях връзка по време на рисковото им пътуване, спомня си Гечев.

Особено приятни му били радиовръзките с българската експедиция на Антарктида през 80-те и 90-те години. Сутрин се чувало много добре и докато си пиел кафето, разговарял с тях. 

Ще се прибера в Измир и ще напиша много хубави статии за това състезание, обеща журналистът  Мустафа Аказ, който има собствена информационна агенция.  Аз идвам в Карлово от 25 години, тук е моят приятел Николай Енчев, когото познавам още от първото си идване. С него и с други радиолюбители  от Карлово организираме състезания на много места по света, каза той. 

Хоби на 5 милиона

Радиолюбителството е хоби, което упражняват над 5 милиона лицензирани радиолюбители по света. А има и много, които все още не са положили изпит, за да получат лиценз и да имат право на собствена лична радиостанция. Повече от 50 години живея с това хоби и интересът към него не намалява. В някои от състезанията взимат участие над 10 000 радиолюбители от над 170 страни и територии в света, заявява Николай Енчев. 

Александро Манкаш най-бърз

Младият  Александро Манкаш от североизточната част на Румъния се оказа най-бързият радиолюбител в карловското  състезание.

За трети път съм  в България. И въпреки  силното слънце съм радостен, че успях да се справя. За четири часа направих 288 радиовръзки. Работих на масичка под чадър, без страх от змии и пчели. Срещнах приятели от предишни състезания, но вече имам и нови от България, от Северна Македония, Сърбия. Работя  в областта на телекомуникациите. За хоби предпочитам радиостанцията. За мен това е нещо като наркотик, сега  съм на 25 години, но бях  на 10, когато получих лиценз за радиолюбител, сподели младежът. 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Стар радист

Стар радист

22.07.2019 | 12:50

Всичко е чудесно, ама защо го намесихте и онзи Гечев в репортажа. Идва нещо като лъжица катран в кацата с мед. Гечев, дето беше фин-мин на Виденов. После комуняките го скриха за известно време по Америка, направиха го професор и сега май съветва КорНи по финансите. Пази Боже !

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?