Народът сами: Превръзваме ги, за да не влиза вятър в мозъка

Странната практика по деформиране на черепите се прилагала по някои географски ширини чак до XX век. В 1915 г. излиза статия на датския археолог и културен географ З. Хат. Дълги години той изследва арктическите хора, прави и етнографско проучване на Лапландия.

„Тук той наблюдава хората от сами - те деформирали главите си като знак за етническа принадлежност. Само че не ги удължавали, а напротив - скъсявали ги”, разказа антропологът Калоян Василев от Националния антропологичен музей в София.


Когато запитал лапландците защо правят това, Хат научил, че мотивът им е чисто естетически. Една хубава кръгла глава, не твърде голяма, е съществен елемент в красотата на народа сами. Само че местните имали и други подбуди. „Знаели, че превръзката може да ускори затварянето на предната част на главата fontanella (sutte). Жена в Северен Джимтънд гордо показала на учения, че "sutte" на едномесечно момиче е вече затворена, въпреки че е минало малко време след раждането му. Точните думи били, че „така не влиза вятър в мозъка”. Хората на Сами явно разбирали, че докато не се затворят фонтанелите, мозъкът е податлив за външни влияния.


Всяко новородено има отвори по черепа, наричани фонтанела. Те се затварят сами, когато костите на черепа започнат да се втвърдяват, а дотогава трябва да се внимава.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?