Подай сигнал

Напълнихме с боклук фонтаните в центъра ВИДЕО

Видео

от ЯНИЦА МАРОВА 1862 прегледа 0

Фонтани, които някога са красили Пловдив, сега пустеят. Величието им е останало в едно отдавнашно време, което само по-възрастните си спомнят. Такива шадравани има в Дондуковата градина, на Сахат тепе и на Младежкия хълм. Всички те са затрупани с камъни, боклуци и преждевременно окапали листа. Вместо вода в тях могат да бъдат открити пластмасови бутилки, кофички от кисело мляко, картонени чашки от кафета, кенчета от енергийни напитки, парцали, части от кашони и дори тротоарни плочки.

„В тези горещини би трябвало да работят и да разхлаждат хората. Тук на Младежкия хълм не съм ги виждала работещи поне от 10-20 години. Градината би била много по-красива, ако шадраваните работеха. Вместо това те сега са пълни със застояла вода, а децата слизат и си играят в мръсотията. Това може да доведе някоя болест на хлапетата. Достатъчно е като си изцапат ръцете, да ги лапнат“, коментира Дияна Аврейска.

В коритата на шадраваните дори могат да бъдат намерени пречупени и ответи от бурите клони. И няма кой да ги почисти. „С очите си съм виждала как метачките стоят на пейките, после хукват нанякъде и изобщо не чистят фонтаните. Нали някой трябва да отговаря за тези неща“, възмущава се Атанаска Колева.

Неработещ се оказва и шадраванът на новата градинка до "Света Петка, който беше изграден по ОП „Региони в растеж“. Кметът на район Централен Георги Стаменов обеща пред „Марица“, че ще се свърже с фирмата-изпълнител на проекта на парковата зона, за да разбере защо не функционират. По думите му проблемът щял да бъде отстранен в най-кратки срокове. Той допълни още, че се надява водните атракциони на Младежкия хълм да залегнат в бюджета на община Пловдив през 2020- 2021 г. и да възстановят стария си блясък.

„При Дондуковата градина проблемът е по-сериозен. Там тръбите на фонтаните са изгнили, а помпите изгоряха заради падащите листа, които запушват филтрите. Ремонтът им би излязъл над 20 000 лв. Причината да не предприемем действия по възстановяване е, че общината е стартирала подготовка за избор на изпълнител за основен ремонт на Дондуковата градина. Очаква се той да започне през 2020 г. По проект основният шадраван ще е в центъра на градината, а на другите места ще има цветни вази“, обясни Георги Стаменов.

Снимки: Наташа Манева

Коментари


НЕ СМЕ ГИ НАПЪЛНИЛИ, а са ги напълнили - основно туристи (така им казвам на новите "граждани" които се стекоха в града) и ромската етническа група. Аз "ПЛОВДИВЧАНИ" не виждам из Пловдив!

Шефът на чистачките да си подаде оставката!самонмалоумник може да са прави на сляп за тая кочина!

Ало, "Марица"!... Да не сте си взели четвъртокласници за стажанти? Че напоследък репортажите ви и разните дописки приличат на съчинения на учени/к/чка от началните класове.