Напрежение във Войводиново заради ромите ВИДЕО

Жителите на ромската махала в село Войводиново съдят страната ни в Страсбург заради принудителното им изселване. То се случи след нападението над командоса Валентин Димов, който беше пребит навръх Богоявление от братята Асен и Борис Пакетови – също живеещи в махалата. Причината за агресията бе забележка за неправилно пресичане.

Част от изселените роми, чиито домове се оказаха незаконни, вече водят дела срещу България. 55 души са се обърнали за правна помощ към Българския хелзинкски комитет, каза в ефира на „Здравей, България” председателят на организацията Красимир Кънев. Той поясни, че ромите имат претенции не заради разрушаването на къщите им, а заради прогонването им от селото.

„Беше им отказано да се върнат, което те поискаха няколко пъти. Освен това, са били подлагани на унижение и дискриминирани”, каза още Кънев. И подчерта, че семействата били прогонени от домовете си, още преди да е било установено, че те са незаконни.

Делата, водени от ромите, предизвикаха недоволство у жителите на Войводиново. А от местната администрация са категорични, че всичките им действия са били съобразени със закона.

„Не е вярно, че някой е спирал достъпа им до домовете. И не е имало унизително отношение от страна нито на администрацията, нито на полицията”, заяви Димитър Тосев, кмет на Войводиново.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?