НАП удари дюнерите срещу Гарата

Данъчните запечатват известни заведения и зъболекарски кабинети, не издавали касови бележки

За укриване на оборот ще бъдат пуснати кепенците на заведението за гръцки дюнери „Гироленд“ на колелото до Централна гара, съобщиха от НАП. То се стопанисва от „Атена Трейд“ ЕООД с управител и собственик Ахилеас Куфалис. 

В издънка е хванат и ресторант „Мемори“ на пл. „Съединение“ 3, който се държи от „Мусони България“ ЕООД с едноличен собственик Иванко Проданов. Бизнесменът стопанисва и ресторант "Хемингуей", съдружник е в над 20 фирми, между които и картинг пистата на Лаута. 

Без касови бележки обслужвали клиенти и в ресторант „Тоара“ на ул. „Пещерско шосе“ 66. Негов наемател е Божидар Божков чрез „Салдо“ ЕООД. Бар клуб „Галакси“, който е във фокус на данъчните от два месеца, още е в списъка с обекти за запечатване. Той все още не бил затворен, тъй като собственикът обжалвал пред съда заповедта на НАП.

Два зъболекарски кабинета в Пловдив допълниха черния списък на приходната агенция с обекти, които подлежат на запечатване. Причината отново е неиздаване на касов бон, което е масовото нарушение на Закона за данък върху добавената стойност. Двамата стоматолози, които могат да отнесат максималната санкция да спрат работа за месец, са д-р Таня Илиева - едноличен собственик в „АИППДМ“ ЕООД, и Венцеслав Станков от "Дентален център д-р Станков" ООД.

В гилдията се коментира, че било прецедент зъболекар да отнесе подобно наказание, тъй като много рядко в частните дентални кабинети се правели данъчни проверки. Предполага се, че сигнал до НАП са подали недоволни пациенти.

Официалното становище на Български зъболекарски съюз е, че всеки дентален лекар, който упражнява самостоятелна дейност, което включва и получаване на приходи, трябва да се регистрира в НАП и да води счетоводство. При положение, че му се плаща за труда в брой, е задължен да издава на пациентите касови бележки.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?