Намериха цаката на "Джи Пи Груп"

Местният фаворит "Драгиев и Ко", "Пътинженеринг" и консорциум между "Пътища" АД и "Агромах" са другите кандидати

Софийската фирма „Джи Пи Груп”, изпаднала напоследък в немилост, вероятно няма да спечели търга за воден цикъл в Пловдив. Компанията е един от четиримата кандидати за обществена поръчка за реконструкцията на водопровод и канализация в  район „Северен”, но е получила черна точка още при проверка на документацията. Тръжната комисия, оглавявана от бившия директор на „Жилфонд” Румен Лемберов, се произнесе, че през последните пет години „Джи Пи Груп” няма изискуемия от Община Пловдив обем на строително-монтажните работи, реализиран при изграждането на магистрални проводи на ВиК. Освен това не отговаря на условието за необходим персонал. Това стана ясно от протокола на заседанието на комисията, публикуван в сайта на Общината.

Един от обектите, посочен от компанията, е Водният цикъл в Шумен на стойност 10 млн. лева без ДДС. При проверка се оказа, че въпросната поръчка е възложена на обединение „Аква билд Шумен”, в което „Джи Пи Груп” участва заедно с още четири други фирми. Неизвестно е коя част от поръчката е изпълнена от "Джи Пи Груп", счита комисията.

„Джи Пи Груп” си навлече неприятности с ареста на български и румънски журналисти, разследвали компанията край Радомир за корупционни практики. След скандала премиерът Бойко Борисов публично заяви, че фирмата трябва да бъде извадена от обществените поръчки с държавно и европейско финансиране. В резултат „Джи Пи Груп” се отказа да подпише договор за спечелената поръчка за изграждане на тунел на магистрала „Струма”.

Търгът за Водния цикъл в Пловдив не е приключил, защото тепърва ще се разглеждат ценовите оферти на четиримата кандидати. Освен „Джи Пи Груп” за смяна на тръбите в „Северен” кандидатстват популярните под тепетата фирми „Драгиев и ко”, „Пътинженеринг” и консорциум „АПП ВИК Проект Пловдив 2018”, учреден от „Пътища - Пловдив” и „Агромах”.  За тяхната документация тръжната комисия няма забележки. 

Проектът за реконструкцията на ВиК мрежа е на стойност 31 820 933 лева без ДДС и е част от воден цикъл, който се финансира по оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.”. Обществената поръчка е разделена на три обособени позиции. Половината от парите - 15,3 млн. лева, са предвидени за смяна на тръбите на бул. „Дунав” в участъка от Брезовско шосе до бул. ”Васил Априлов” и на „Брезовско шосе от бул. „Дунав” до Северния обходен колектор.  Максималният срок за изпълнение е 458 дни.

Другите две обособени позиции включват кварталите в района на бул. „България” и бул. „Марица - север”. Това са 47 улици и участъци от улици. Сред тях са ул. „Сава Муткуров”, „Самара”, „Средец”, „Карловска”, „Порто Лагос”, „Луда  Яна”, „Сърнена гора”. Сроковете за тях са по-дълги - 580 дни. Ако няма обжалване на резултатите от търга, работата може да започне реално напролет.

Проектът за Водния цикъл „брадясва” повече от осем години, като през това време Пловдив беше изпреварен от десетки  градове, включително и по-малки като Асеновград. Първоначалната цена от 130 млн. лева се редуцира на 114 милиона. По-голямата част от тези средства  - 70 млн. с ДДС, отива за реконструкцията на Пречиствателна станция. Обществената поръчка е стопирана заради жалба във ВАС.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?