Подай сигнал

Наливат асфалт върху стар водопровод

Община Пловдив не била заложила в договора с изпълнителите подмяна на изгнилите тръби

Пловдив

от Валентина Йеремиева 1276 прегледа 0

Община Пловдив не била заложила в договора с изпълнителите подмяна на изгнилите тръби

Недоволство назрява на ул. "Георги Мамарчев" в центъра на Пловдив, защото се налива асфалт върху изгнили водопроводни тръби. Улицата се намира в карето между бул. "Княгиня Мария-Луиза", "Митрополит Панарет", бул. "Марица-юг" и "Източен". Ремонтите в квартала се извършват по проекта на Община Пловдив с европейски пари.

Ул. "Георги Мамарчев" вече е асфалтирана наполовина, но във вторник на обяд в разкопания участък бликна гейзер. Водопроводът е много стар, етернитов, и се ползва повече от половин век. Аварията остави хората без вода. "Как е възможно да се прави ремонт, без да се подменят износените тръби", негодуват съкварталците. Заради пробива са стояли на сухо до 22 часа вечерта във вторник и твърдят, че това не се случва за първи път, тъй като амортизираният водопровод неведнъж излиза от строя.

Притеснени са и живеещите на ул. "Мара Гидик" и "Д-р Селимински", че само ще се смени настилката, без да сложат здрави тръби. В квартала започват да събират подписка до Община Пловдив и ВиК ЕООД с искане за нови подземни комуникации. "За ремонтите се плащат милиони левове, но ако останат старите тръби, утре ще се наложи пак да разкопават асфалта", предупреждават жителите.

Документацията по проекта е подготвена от екипа на зам.-кмета инж. Димитър Кацарски. Обществените поръчки са на обща стойност 20 млн. лева. Реконструкцията на бул. "Марица-юг" бе изпълнена от фирма "Драгиев и ко" още през септември. Другите две поръчки за ремонтите на над 30 улици в квартала са възложени на фирмите "Пътища Пловдив" и "Агромах". Те са на обща стойност 11 млн. лева без ДДС. В условията се посочва, че изпълнителите трябва да извършат следните дейности - "реконструкция и рехабилитация на улици и прилежащите им тротоари и въвеждане на енергоспестяващо улично осветление, благоустрояване и озеленяване, изграждане на детски и спортни площадки в междублоковите пространства". За нито една от улиците не е поставено условие за подмяна на ВиК мрежата.

"Ние се ръководим от проекта, а в него няма изискване за смяна на водопровод и канализация", потвърдиха вчера за "Марица" от "Пътища - Пловдив" АД.

Протести имаше в квартала и заради забавилия се ремонт на ул. "Тополница" до ДГ "Снежанка". Родителите протестираха, че дни наред трябва да водят децата по разкопан тротоар, в калта. От вчера строителите започнаха да нареждат новите плочки.

"Извинявам се пред гражданите и от мое име, и от името на Община Пловдив за причиненото неудобство. Но така е при ремонт. Фирмите усилено работят, обемът е много голям и се надявам съвсем скоро улицата и тротоарът до ДГ "Снежанка" да бъдат завършени изцяло", коментира кметът на район "Централен" Георги Стаменов.

Коментари