Най-прочутият пловдивски столетник: От един кошер извадих 120 кила мед

Синът ми се е метнал на мен по трудолюбие, казва за 75-годишното си дете бай Сандьо, подкарал 106

Най-известният пловдивски столетник - Александър Николов, започна 106-ата си година преди месец. Той е от семейството на бежанци от град Неготин на Вардар. Има син, две дъщери и 17 внуци и правнуци. Най-малката е на година и половина. „В Лондон е родена, но сега е тук”, казва Сандьо.

Синът му живее във Велико Търново - идва от време на време да го види. „Одрал ме е по трудолюбие, по трезвеност и човешки отношения. Кара вече 75-а година”, казва столетникът.

Дядо Сандьо е медийна звезда от години. Редовно правят за него големи телевизионни предавания, защото се оказва, че е най-старият мъж в България. От разказите му излиза и че е най-старият пчелар у нас, който до 96-ата си година е били всяка свободна минута до кошерите си, които били в село Тюркмен.

Към тази комбинация като се прибави и че е най-старият жив член на Комунистическата партия, Сандьо оформя нещо като Голям шлем. Няма данни и в китайската компартия да има партиен член на 106 години с книжка от 1929-а.


Като при всяко сериозно хоби той помни лоши, добри и фантастични години. Много съжалява, че се отказал от пчеларството, защото усеща още сили в себе си.


Захапал съм я и 106-ата и няма да й се дам,


зарича се той.


Преди седмица награждавали едновременно бай Сандьо и генерал Иван Желев - бившия командир на Строителни войски в Пловдив. Общата им възраст е 206 години.

Денят на най-стария българин започва на Главната. Живее в апартамент над новата галерия „Капана” (бившия Детмаг).

Слиза четири етажа съвсем сам и сяда на новите пейки под липите.

„Всяка сутрин съм тука, след като се обръсна и закуся. Сядам на Главната и чакам да мине някой познат да се заприказвам. Там е сянка и не става горещо”, казва дядо Сандьо.

Към 3 следобед пак слиза на улицата. И повтаря същата процедура.

По кафенета като безделниците не ходя!

Сутрин чакам вестникарят да ми даде вестника. Получавам го безплатно от Нова година насам - понеже съм най-дългогодишният четец. Като си взема вестника, се качвам горе и го чета. Сам се оправям с всичко”, разказва дядото.

Телевизията и сериалите не успели да го грабнат. Рядко включва телевизора.

„Най-много да чуя прогнозата за времето. Често ме дават по телевизията. Когато за последно пускаха старо предаване за мен - за 105-годишнината ми, дъщерята ми се обади да ходя да го гледам, но аз съм стоял по това време на Главната”, разказва Сандьо.

По доктори не ходи, никога не е пил и не е пушил.

„От дете съм против пиенето и пушенето. Баща ми също не е пил и пушил. Имах един брат с 9 години по-голям и един по малък с 3 години. И двамата пиеха и пушиха и не стигнаха до 50 години”, казва тъжно той.

Освен търсенето на приятели, на Главната

стои с бурканче и чака социалния работник

да мине да му донесе пилешка супа. „Хубаво я правят - стига ми за две яденета”, пресмята 106-годишният.


Любимото му хоби е пчеларството. Запалил се случайно преди 60 години. След това повече от половин век всяко свободно време посвещавал на кошерите си.

„Държах си кошерите в селата Тюркмен и Драгомир. Започнах ги от 5 броя и накрая на 96 години гледах 80 кошера”, разказва Сандьо Николов.

Средно вадел по 20 - 25 килограма от кошер. Някои години до 120 кила стигал. Хвалбата прилича на приказка на рибар, но при 106-годишния пловдивчанин никога не е така.


Направил големия удар през 1995 година. Тогава бил на 81 години. Обяснението му е: „Предните четири години оттук до Нова Загора бяха измрели пчелите.

На мен ми бяха останали само три кошера


През 1993 година ги увеличих на четири. 1994-та ги направих седем. И следващата година природата като каза, че ще дава мед - от 7 кошера 850 кила излязоха! Дава природата, но човек трябва да е готов да я хване”, разсъждава Сандьо.

Когато станала на 96 години, съпругата му почина и останал сам. Не му било вече до кошери. Тогава отстъпил пчелите на мъжа на внучката си. Той гледа с един свой партньор близо 200 кошера.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?