Подай сигнал

Най-отровните риби дефилират в Природонаучния СНИМКИ

Галерия

от Руслан Йорданов 4426 прегледа 0

Пет вида дънни акули дебютираха днес в Природонаучния музей в Пловдив. Най-големите от морските хищници ще достигнат 1,5 м. Заедно с тях пред медиите директорът на музея Огнян Тодоров представи три три вида скатове и пет вида мурени. Впечатляваща бе и колекцията от най-отровните риби на планетата сред които риба-жаба и риба-скорпион. Премиерата на водните обитатели се състоя заедно с откриването на новата зала в аквариума на Природонаучния музей.

Тъй като акулите раста бързо, до една година трябва да бъдат завършени и новите аквариуми – единият с обем от 10 000 л, а другият – от 7 000 л. В големия ще плуват акули и скатове и в малкия – сладководните риби, допълни Тодоров.

По думите му това е изключително амбициозен проект, защото подобен род соленоводни аквариуми обикновено са брега на морето, където е по-лесно осигуряването на морска вода. В Пловдив морската вода се пречиства с обратна осмоза, след това се осолява до определената соленост, подгрява се и чак тогава може да се налее. Солта е много скъпа, обработването също е скъпо и бавно, обясни той. В аквариума на музея плуват 47 морски и 216 сладководни видове. „Колекцията ни е изключително богата, а посетителите се вълнуват най-вече от живата ни експозиция“, подчерта Огнян Тодоров.

Музеят отчита 40-процентов ръст на посетителите за първите два месеца на 2019 г. в сравнение със същия период на миналата.

Новодомците идват от Шри Ланка, Индонезия, Тайланд, Австралия и други далечни страни. Новият аквариум струва общо 50 000 лв., като 30 хил. от тях са отишли само за животните. Планетариумът на музея също е обновен с лазерна система, която позволява да се прожектират 4К филми.

Коментари