Най-добрите ски учители в света пристигат в Пампорово

Най-добрите ски учители в света пристигат в Пампорово. От 17 до 23 март в зимния ни курорт ще се проведе 21-вия Международен интерски конгрес, който се организира веднъж на 4 години. Целта според организаторите му е да популяризира зимните спортове в целия свят, да промотира развитието на ски зоните и ски курортите, а и на туризма като цяло.  

 
Висшият форум на Международната асоциация на ски учителите ще събере в Родопите 1100 експерти от 33 държави членки и 3 страни наблюдатели. Програмата включва над 100 демонстрации, включително вечерни шоу програми, работни срещи, лекции, открита сауна, изкуствена писта. 

Интересни вечери със специална програма подготвят кандидатите за следващото домакинство- тиролският курорт Кицбюел и финландският Леви. 

По думите на Цветелина Бориславова – председател на организационния комитет на конгреса „ИНТЕРСКИ“, това е изключително значимо за България събитие. Тя благодари на всички участващи за спечелването на това домакинство в битка с два мощни курорта – Сочи (Русия) и Леви (Финландия). 

 

 

„Пампорово“ АД направи много инвестиции, за да се състои всичко това – нов конгресен блок с 5 зали, като едната събира над 1000 души. Изключително модерен, със съвременна техника и с условия за домакинство на конгресни събития от световен мащаб“, отбеляза Бориславова пред журналисти в София. 

За първи път в историята на форума е предприета и социална инициатива, насочена към деца и младежи. Ще бъдат обучени над 100 деца в неравностойно положение, а връзката им със зимните спортове ще продължи и през следващите години чрез дарителската кампания, която ще се проведе по време на конгреса. 

      Председателят на Сдружение „Българско ски училище“ Петър Янков благодари за ползотворното сътрудничество и подкрепата, която неправителствена организация получи от „Пампорово“ АД. „Спечелването е трудно, но организацията е още по-трудна и изисква огромен ресурс“, подчерта Янков. Той уточни, че вече има изградена специализирана зона за ски свободен стил и сноуборд.  

 

 

Американска делегация е пристигнала преди 5 дни, за да изгради специализирана зона за обучение на деца.

 

Една от най-трудните задачи според Янков е била да се осигури специализирано осветление на писта „Стената“. Над 150 доброволеца ще работят по време на конгреса – една част от тях работят и в чужбина, но прекъсват сезона и идват в Пампорово, за да се включат като доброволци.

 

Изпълнителният директор на „Пампорово“ АД Мариян Беляков заяви, че в провеждането на интерски конгреса няма никаква доза комерсиализъм.    

 

„Това, което видях в предишния ски конгрес, беше като празник – всички хора общуват помежду си, забавляват се, състезават се и всичко е с добро настроение и спортсментство. Смятам, че ще надскочим това, което видях в Аржентина, и че ще бъдем в топ 3 на най-добре проведените конгреси в историята. Вложихме изключително много ресурс. Всичко, което направихме по инфраструктурата, вдига нивото на България, на курорта и на всички нас за организирането на такива събития“, допълни Беляков.

 

Областният управител на Смолян Недялко Славов поздрави организаторите за това, че са се преборили за домакинството в оспорвана надпревара.

 

 

„Последните 4 години се положиха огромни усилия, за да посрещнем спокойно това събитие. Това ще добави много стойност не само на курорта, но и на България, което в съчетание с родопското гостоприемство ще направи огромна реклама на страната ни. Съдействието между общините и „Пампорово“ АД е налице и даде резултат. Държавата се ангажира с подобряването на пътната инфраструктура и всички подходи към курорта бяха ремонтирани през последните години“, посочи Славов. 

Зам.-кметът на Смолян Марин Захариев похвали организаторите заради дързостта им да кандидатстват за домакинство на този конгрес.

 

 

 

„Въпреки скептицизма на много хора, ние успяхме. Районът ни се развива много в последните години. Опитваме се да залагаме и на летен туризъм. От няколко години имаме обновен плувен басейн, два стадиона, спортни площадки. Успяваме да дадем цялостен продукт на всички спортисти, които идват в района. През това лято предвиждаме да изградим нови атракции“, каза Захариев.   

Кметът на Чепеларе Славка Чакърова изтъкна, че през последните 2 г. общината е осигурила много инвестиции в инфраструктурата на курорта с подмяна на улично осветление, тротоари, частични пътни ремонти. 

Тя благодари на премиера Борисов и министъра на спорта, които отпуснаха финансов ресурс за провеждане на спортното мероприятие. 

„Това е огромна възможност за реклама за нас. Туризмът е основният поминък на местното население. Това е възможност и за децата от Чепеларе и Смолян да се изявят пред такава публика“, каза тя.

 

 

 

В първия ден от конгреса участие ще вземат спортисти от Чепеларе и Смолян, децата от музикалното училище в Широка лъка. 35 деца от Павелско и Хвойна, които досега не са имали възможност, ще получат първите си ски-уроци. „Много се вълнуват и децата от училището по сноуборд“, добави Чакърова.

 

Една от множеството предстоящи атракции по време на събитието е спускането на звезден отбор от България по пистата –Катя Дафовска, Рената Камберова, Йордан Йовчев, Радослав Янков, Александра Жекова и др.  

 

Източник: actualno.com

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?