Най-добрият винар на Трифониада е от Мадан

20 производители на гроздовия еликсир мериха сили в оспорван конкурс в Златоград

Сомелиерът Николай Караколев от винарска изба "Устина" определи най-достойното вино на тазгодишната Трифониада в Златоград. В конкурса участваха 20 винопроизводители от Смолянско, Харманли и Кърджали. Победител с най-добро вино стана Костадин Кабаджов от Мадан. Той беше награден от спонсорите със съд за винефикация. 


На Трифониадата множеството се забавлява с танците и песните на самодейците от читалище "Просвета" - Златоград, които символично зарязаха и лоза за здраве и берекет, а бог Дионис раздаваше вино на туристите. Гост на празника бе заместник-министърът на културата Румен Димитров. Той бе посрещнат в Етнографския ареален комплекс от проф. Николай Овчаров, в качеството му на съветник на министъра на културата, и от бизнесмена Александър Митушев - създател на чаршията в Златоград.


"За мен е истинско удоволствие да съм част от този празник, толкова добре организиран, това е част от културния туризъм. Министерството на туризма подкрепя подобни възстановки, празници, фестивали. Примерът на Александър Митушев, който организира години наред такива събития, е заразителен. Той наистина е един голям патриот, голям българин. Виждам, че е вложил много средства, за да изгради една сериозна културна традиция. Това е похвално и трябва да се популяризира неговият пример", каза заместник-министърът.


"Трифониадата и въобще празникът на Трифон Зарезан малко хора знаят, че е празник и на археолога. Защото бог Дионис е покровител и на археолозите. Мястото, където се намираме, в Източните и Средните Родопи, може да се каже, че е прародината на този бог на виното. Знае се, че тракийският Дионис е много по-стар от гръцкия Дионис, който се създава чак през 4. век. Това е богът, на който ние откриваме главното светилище на Перперикон, но и на много други култови места, включително в района на Златоград.

Това са шарапаните край Бенковски, нещо уникално, което ние с г-н Митушев в последните години проучваме и разкриваме. Тук е планински район, но е удобно място с подходящ климат и няма наистина къща без асма. Виното е нещо много важно за този район", каза проф. Овчаров. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?