Наистина има чернокож герой от Чернобил, жив и здрав е СНИМКИ

  Темнокож ликвидатор на последствията от аварията в Чернобилската АЕЦ от Череповец разказа как животът му се е променил след ужаса в Припят. Интересът към този неизвестен досега герой бе предизвикан от хитовия сериал "Чернобил", съобщава Рен.тв, цитирана от Блиц.

Световният интерес към този персонаж бе разбунен от критиката на британската сценаристка Карла Мери, че в сериала липсват тъмнокожи. В отговор ѝ напомниха факта, че действието се развива в СССР и никакви тъмнокожи ликвидатори тогава не е имало. Оказва се обаче, че такъв човек е имало - това е Игор Хиряк. Сега той е на 52 години. 

Ликвидаторът в момента е шофьор в завод в Череповец, Вологодска област, Русия, отглежда кокошки в свободното си време и се радва на живота. За отбелязване е, че Хиряк не знае нищо за произхода на цвета на кожата си.

"Първият ми братовчед е бял. Той показва наши снимки на колегите си, но никой не вярва, че сме роднини. Възможно е да приличам на прадядо си, виждал съм го на снимки", спомня си ликвидаторът. 

Хиряк разказва, че е бил в Припят около година с прекъсвания. Първата му командировка там продължила 2,5 месеца, а след това е работил по ликвидирането на последствията от страшната авария само през уикендите. 
 


"Сега е трудно да се каже дали радиацията повлия на здравето ми. Вече отмина повече от половината ми живот и наистина не зная по-добре или по-лошо щеше да ми бъде, ако не бях преминал през това изпитание", споделя Хиряк. Но допълва, че след Чернобил дълго време е бил под постоянен лекарски контрол.
 

Той е запален почитател на хокейния тим Северстал (Череповец). Този отбор КХЛ опровергава всички скептици и показа истински герой от потушаването на аварията в украйнската АЕЦ през 1986 г., който е с тъмен цвят на кожата.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Батко

Батко

07.06.2019 | 01:47

Да е жив и здрав!

Отговори
3 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?