Наградиха Неврологичното отделение в МБАЛ „Св.Пантелеймон“

Златна грамота за постигнати успехи при лечението на инсулти получи Неврологичното отделение в МБАЛ „Свети Пантелеймон“. Отличието бе връчено на началника на отделението д-р Веселина Андонова от председателя на Европейската организация по инсулти проф. Валерия Касо по време на втората национална среща, организирана от Българското дружество по неврология.

Неврологичното отделение в пловдивската общинска болница първо в България още през 2005 г. въведе тромболизата за лечение на исхемичен мозъчен инсулт в остър стадий. „Интравенозно се прилага медикамент, като целта на това лечение е да се разтвори тромбът, който е запушил мозъчния съд. Това е единственото ефективно лечение за мозъчни инсулти“, обясни д-р Андонова.

Досега в отделението е направена тромболиза на 184 пациенти на възраст от 39 до 89 години, близо половината от които са изписани без никакъв неврологичен дефицит. Колкото по-рано се приложи лечението, толкова е по-добър резултатът.

„Още след първите симптоми на инсулта болният трябва много бързо да дойде при нас. Проблем е, че хората не са обучени добре да разпознават симптомите на инсулта, а най-общите от тях са внезапно настъпило изтръпване или слабост на крайниците, изкривяване на лицето, замайване, нарушен говор. Млади хора често се забавят, чакат да им мине и идват доста късно. Лечението с тромболиза може да се приложи максимум до 4,5 часа, а най-добре се възстановяват пациентите, при които тя е направена още в първия – втория час. В случая времето е мозък“, каза д-р Веселина Андонова.

До 2012 г. по този метод в болницата са лекувани около 1 процент от пациентите с исхемичен инсулт, след което броят им непрестанно се увеличава, за да достигне 4,5 на сто през 2017 г.

За добрите резултати, с които екипът заслужи наградата, изключително допринася организацията в самото отделение  и болницата като цяло.  

„Целта ни е дойде ли пациент, който отговаря на показанията за тромболиза, да действаме незабавно. Така сме организирали нещата, че винаги имаме медикамента, преустройството на болницата през последните няколко години и добрата комуникация между персонала също много допринесе да скъсим времето „врата – игла“ до средно 46 минути през миналата година. Още от входа се влиза в приемния кабинет, където  веднага посрещат болния и щом се разбере, че става въпрос за инсулт в рамките на ранните часове, вдигат телефона, неврологът за минути е долу. През това време екипът в спешния кабинет прави необходимите изследвания, следва скенерът, до него е лабораторията. Болният се качва в отделението и се пристъпва към тромболиза. Достигали сме до 13 минути „врата – игла“, разказа д-р Андонова.

Тя е категорична, че в отделението, което ръководи, пациентите получават същото високо качество на лечение, както и в най-реномираните западни клиники. Именно това е и целта на инициативата „ANGELS“ на Европейската организация по инсулти – всеки пациент в Европа да бъде лекуван по най-ефективния начин независимо къде се намира.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?