Надзорът отказва да пусне строителството на зоопарка

Общината търси нова фирма, която да довърши обекта

Зоологическата градина ще бъде завършена при следващия кмет. Довършването <210>, което трябваше да се възобнови след водосвета през февруари, все още не е започнало. В Община Пловдив  тепърва ще търсят друга надзорна фирма, защото и досега акт 11, с който се размразява обектът, не е подписан.

За надзорник на строително-монтажните работи беше избрана държавна фирма „Агроводинвест” ЕАД със седалище в София и седем клона в областни градове.   Зам.-кметът инж. Йордан Калев каза вчера, че няколко пъти са изпращали писма до ръководството с напомняне, че трябва да издадат  акт 11, за да може строителството да продължи.   От фирмата се оправдавали, че нямат кадри и дори били принудени да затворят офиса в Пловдив. В крайна  сметка от Община Пловдив са изпратили нотариална покана. На срещата с  изпълнителния директор инж. Ангел Ангелов, която беше проведена в присъствието на нотариус, от общината отново ударили на камък - от „Агроводинвест” нито са  подписали документ, с който да се ангажират с изпълнението на договора, нито се отказали писмено.

„Имам голямо желание зоопаркът да бъде завършен, но месеци наред сме поставени в сложна  ситуация, която не зависи от нас”, коментира за „Марица” инж. Калев. Вероятно договорът ще бъде прекратен от Община Пловдив и ще се обяви нова обществена поръчка за избор на надзорна фирма. Процедурата за набиране на оферти продължава 50 дни, още толкова време трае тяхното разглеждане.

Под въпрос е и договорът със строителната фирма „Запрянови - 03”, която изпълнява злополучния обект. Управителят на дружеството Вакрил Запрянов счита, че няма вина за принудителния престой, който продължава повече от три години. Фирмата не носи отговорност за  дефектите, възникнали през този период, твърди предприемачът. Той счита, че общината трябва да заплати за допълнителната работа по отстраняването на щетите.  В зоопарка има няколко изкъртени табла, отделни метални части са ръждясали, на други места има течове. През цялото това време обектът е бил стопанисван от общинското предприятие „Зоопарк - Пловдив”, а строителите нямаха достъп до обекта, след като той беше спрян с акт 10. 

Ако администрацията и „Запрянови - 03” не се разберат, ще бъде прекратен и този договор, а общината ще търси друг изпълнител. Зоологическата градина струва 4,5 млн. лева, от които 4 милиона вече са усвоени в строителството. Останалите 500 000 лева бяха планирани в бюджета на общината за довършителните работи. Това са оградите на три хабитата, които без акт 11 няма как да бъдат  изпълнени. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?