Подай сигнал

Над 4000 наши транспортни фирми в риск заради Брекзит

Свят

от Екип Марица 578 прегледа 0

Над 4000 наши транспортни фирми в риск заради Брекзит

4346 фирми от транспортния сектор в страната са или в риск, или застрашени от такъв. Това стана ясно от проучване на кредитния консултант „Кофас Груп“ за това как ще повлияе Брекзит на останалите страни. Фирмите взимат 17.6% от общия брой на компаниите в сектора.

“По традиция, всяка година обръщаме внимание къде има рискове и тази година това е Великобритания в контекста на Брекзит”, коментира управителят на компанията за България Милена Виденова. В случай, че се осъществи сценарият Брекзит без споразумение, в Европа най-засегнати ще бъдат автомобилната индустрия, стеоителството, търговията на дребно, както и цялостните вериги за доставка. Като страни, най-голям отзвук ще има в Белгия, Холандия и Ирландия, защото са износители.

За страните от ЦИЕ най-засегнат ще бъде сухоземният и транспортният сектор. В него ще има спад на търсенето, повишаване на оперативните разходи, както и недостиг на работна ръка. От всички държави в региона Полша ще пострада най-силно, тъй като търговският й обмен, както и обменът на хора с Великобритания е много голям. Очакванията са ръстът на БВП за тези страни да намалее на 3.5% през 2019 г., докато през миналата той е бил 4%.

За България ефектът от Брекзит ще е индиректно косвен, тъй като стокообменът ни с Великобритания е нисък. За нас Великобритания се нарежда на 18-то място като вносител и на 12-то като износител. “Страната ни ще бъде повлияна косвено основно чрез Германия и Италия, тъй като ние не търгуваме толкова с Великобритания”, коментира Виденова.

За страната ни транспортният сектор играе важна роля – докато в страните от Стария континент средният дял на международния транспорт е 36%, то у нас той е 79.3%. Фирмите, регистрирани с такава търговска дейност, наброяват 24 726 през 2017 г., което е ръст от 3.6% спрямо 2016 г. За последните 10 години пък едва 368 от тях са заличени заради обявена несъстоятелност, а за последните 4 - 138. В момента обаче 17.6% или 4 346 фирми са с висок процент на рисково положение.

Въпреки това търговските ни взаимоотношения с Острова са стабилни. За 2017 г. износът ни към страната се е увеличил с 6.9% като възлиза на 1 135,5 млн. лв. Вносът от Великобритания за миналата година също бележи ръст, но от 1.48% и се равнява на 796.6 млн. лв. Друга положителна тенденция е, че за последните 10 години броят на фирмите с британско участие се е увеличил с 24%.

Към днешна дата те са 16 452. “Няма ясна тенденция или статистика за изнасяне на фирмите от страната, а по-скоро на активизиране на действията, за да не губят изградената си работна мрежа с Евросъюза”, коментира Виденова пред “Монитор”.

По нейни думи в момента се предприемат мерки за засилване на взаимоотношенията и всяка страна се опитва да се възползва от ситуацията. “Голяма част от финансовите центрове са се изтеглили от Острова и са се преместили в Люксембург в търсене на сигурност”, довърши шефката на coface. Фирмите са отбелязали и 27% ръст на приходите.

Очакванията за тази година са да постигнем 3.6% ръст на БВП.

Друга прогноза за страната ни е спад в производството, предизвикан от липсата на работна ръка и от несигурното търсене. Политическата атмосфера пък също създава предпоставки за несигурност. Основен двигател за икономиката ни обаче ще остане вътрешната търговия.