Над 300 тона грозде гният необрани в Свиленградско

Стоката се изкупува за жълти стотинки. Хората масово се отказват от лозарството

Над 300 тона грозде все още остават необрани от лозови масиви в община Свиленград. Има огромна опасност продукцията ни да изгние по полето, защото няма купувачи. 

По думите на производители ситуацията е критична, защото нямало никакъв интерес от страна на по-едрите купувачи. Хората са категорични, че винпромите са спрели да изкупуват гроздето им, защото имало дъмпингов внос от Румъния, Молдова и Македония. Друг момент е, че в началото на септември за определено време бе затворен Винпром „Карнобат“ заради нелегална фабрика за цигари, данъчни престъпления и пране на пари. Само от тази фирма други години изкупували в Свиленградско около 20 000 тона. Така стотици килограми грозде остават на полето.

В Сладун например необрани са около 300 дка. Все още грозде има и в Димитровче, Сива река, Сладун, Щит, Малко градище и други. В Райкова могила пък кампанията приключи на 23 октомври, и то с триста зора. Хората се спасяват поединично, споделиха някои от селските кметове. Масово производители се снабдявали с бидони, за да мачкат гроздето за вино и ракия. Други пък предлагали на свои приятели да си наберат, без да им вземат и стотинка. Някои са намерили дребни купувачи, които обаче се подигравали с тях.

Още в началото на кампанията цената бе ниска, но сега нещата са по-зле от всякога, оплакаха се лозари. В момента търговците давали 20 стотинки за кг димят и 30 ст./кг мерло. При това вземали продукцията на разсрочено плащане и казвали, че щели да дадат парите чак когато плодът бъде пласиран. Стопаните се жалват, че тази цена е твърде ниска и не може да покрие разходите като пръскане, прекопаване, рязане, бране.

За да не са на загуба, трябвало да продадат продукцията си поне за 60 ст./кг. Въпреки това били принудени да я пласират, тъй като накрая и по 20 ст./ кг можело да не вземат. У стопаните остава надеждата, че догодина нещата ще са по-добри. Те бленуват по отминалото време, когато за 15-ина дни успявали да реализират продукцията си, и то на цена, която ги удовлетворявала. Мнозина обаче са категорични, че се отказват от лозарството. Много по на сметка щяло да им е да си купят грозде, отколкото да си го произведат.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?