Подай сигнал

На Webit Новите технологии превзеха София

Най-голямото изложение за иновации на Балканите вече е в Топ 3 на Европа

България

от Станимир Кронев 161 прегледа 0

Поредното издание на Webit.Festival Europe утвърди не само събитието, но и страната ни като столица на технологиите и иновациите. Фестивалът, който се проведе миналата седмица в зала 1 на НДК, беше посетен от над 15 000 гости от 120 държави, което го прави най-голямото събитие за дигитални технологии и иновации на Стария континент. Освен тях безпрецедентните 250 стартъп идеи и прохождащи бизнеси от 5 континента бяха представени пред инвеститори и гости.

Хилядите посетители на Webit успяха да се срещнат с 450 лектори от най-големите световни компании на сцените на фестивала. В залата и пред НДК роботи от ново поколение с изкуствен интелект привличаха младите заедно с летящи машини, устройства за виртуална реалност и всевъзможни технологии, които тепърва ще стават част от ежедневието и работата ни.

За 11-а поредна година Webit събра в София някои от най-иновативните умове в света, които представиха своите идеи и разработки. Сред участниците бяха шефове на топ корпорации, основатели на високотехнологични бизнеси, инвеститори, предприемачи, членове на академичните среди, политици и представители на медиите. Всички те взеха участие в събитието, за да обсъдят бъдещето на Европа и да положат основи на визията за света през следващите 10 години.

Един от най-значимите резултати от Webit.Festival Europe ще бъде документ, представящ нуждите и очакванията на бизнеса от следващия мандат на Европейската комисия. Тази своеобразна пътна карта ще покаже настроенията и нуждите на частния сектор, както и пътя, който той смята, че континентът трябва да поеме, за да се бори с конкурентите си по света. Темите на четирите сцени

обхванаха всички големи отрасли на технологиите

- процесите по дигитална трансформация на публични и частни институции, медийната среда, движена от огромните количества данни, с които разполагаме днес, Индустрия 4.0, квантови изчисления, изкуствен интелект, блокчейн технологии, новости и високи технологии в медицината и космически технологии. На специална сцена пък различните български градове представяха своята визия за развитието си в контекста на бизнеса и дигитализацията. Панелите, посветени на иновациите в здравето, провели се под името HealthSummit, също предложиха редица новости. Събитието, председателствано от най-гледания хирург в историята и световноизвестен иноватор в областта на виртуалната реалност - проф. Шафи Ахмед, обърна внимание на интегрираните блокчейн технологии и мястото им в медицината.

Новости във фармацевтичната индустрия

и устройства и приложения за пълен мониторинг на жизнените функции в реално време бяха само част от новаторските идеи, представени пред хилядите посетители.

На сцената гостите на Health Summit имаха възможността да видят лидери като бившия директор на Световната здравна организация д-р Джон Биърд, ръководителя на медицинския факултет на Singularity University Daniel Kraf, президента на Европейския здравен парламент Джоузеф Елборн, водещия здравен експерт на IBM, Марк Дейвис, управляващия директрор на Global Health Initiative Хила Азадзой, директора на Open Health Network Татяна Канзавели, управляващия директор на IBM Watson Health Марк О"Херлихи и много други. Друг от акцентите - DEMS Summit, покри важни теми за развитието на

дигиталните забавления и медиите

през следващите години, като суперагрегация, потребителско преживяване, променящо се потребителско поведение, стрийминг услуги и много други тенденции в индустрията. Сред списъка на лекторите личаха имената на вицепрезидента за бизнес развитие на M7 Group, Бил Вайдевелд, президента на UHD Forum Тиери Фоурие, директора на Paramax Films Амос Розенберг, директора на AdScanner Мартин Куркович и други.

Bulgarian Digital Summit включи някои от водещите дигитални и маркетингови експерти в страната. Те обсъдиха разнообразни теми като иновации в туризма, маркетинг в онлайн търсачки, работещи дигитални практики, брандове в дигиталната епоха, видео маркетинг и трендове в социалните мрежи. В същото време в рамките на Webit се проведе уъркшоп на Европейския съвет по иновации, който обсъди новата програма на ЕС за финансиране на иновации.


WeFarm обединява земеделците по света

В самия край на Webit.Festival Europe се проведе финалът на Founders Games - най-мащабното стартъп състезание в света. В зала 1 на НДК посетителите успяха да видят презентации на най-добрите 5 стартъпа сред над 4000 кандидатури. Компаниите се бориха за голямата награда в надпреварата - 200 000 евро, за прохождащата бизнес идея. Крайният потребител в състезанието е компанията WeFarm - първата по рода си разработка за специализирана фермерска дигитална мрежа, която има амбицията да обедини земеделците от цял свят.