Подай сигнал

На ул. "Дарвин" еволюцията е само в нечии банкови сметки

Димо Чернев отрича теорията в основата на биологията - не иска да има общ прародител с депутатите

Пловдив

от Елица Кандева 2344 прегледа 0

Ако навръх днешния Световен ден на Дарвин и еволюцията създателят на фундаменталната теория можеше да види пловдивската улица с негово име, би могъл отново да поеме на експедиция с кораба „Бийгъл” - локви са се ширнали от край до край по нея. Трудно би събрал ценни животински и растителни експонати за своите проучвания по отсечката между Бюрото по труда и бул. „Шести септември”, но пък вероятно би стигнал до нови заключения за това докъде е еволюирал съвременният човек.

„Доникъде! Еволюцията е само в банковите сметки на някои хора! Вижте какво става в Кърджалийско - 50 човека в селото, а кметът с 50 000 лева доходи”, гневи се Димо Чернев, на когото в неделния дъждовен ден се наложило да дойде чак от Казанлък на пловдивската улица „Дарвин” за материали за дребния му бизнес.

„Само погледнете как говорим - все едно аз съм в Турция, а вие в България и между нас тече река Резово - сочи мъжът огромната локва в краката си, през която няма брод до тротоара. 26 сантиметра е браздата на държавната граница с Гърция. А това тук е метър и 26! Защо плащате данъци?!”.

Колкото е сърдит Димо на тукашния кмет заради наводнената улица с надупчен асфалт, толкова е лют и по отношение на теорията за еволюцията на Дарвин. Миналия път, като имал път към града на тепетата, пък попаднал на ул. „Галилей” в кв. „Кършияка”. Как да е - той е установил, че Земята се върти, но Дарвин какво е свършил, та да му кръщаваме улица, възмущава се Чернев. Твърди, че е химик, отбира от процесите и теорията за еволюцията е празна работа. Според него човекът не е никакъв Хомо сапиенс, а чисто и просто Хомо еректус.

„Проблемът на политиците е, че не излизат на улицата, а 243 маймуни в зоопарка на парламента решават какви да са законите в България, та после те самите ги заобикалят”, казва мъжът от Казанлък. И хич не ще да чуе, че с депутатите е произлязъл от общ прародител.

Уличката, която все пак напомня за теорията, допускаща тази възможност, тръгва в южния си край от синя лавка срещу Бюрото по труда. Някой се е изхитрил да я ползва като рекламна площ и е бучнал върху ламарината табела за ремонт на хладилници и телевизори, чиято стрелка сочи към пряката. Два казана на платното, магазин с екзотичното име „Санчес” и всичко нататък е „Дарвин”. От двете страни на улицата се редят стари и по-нови кооперации с дворчета. Тротоарите са потрошени, стърчат коренища, оплаква се Галина Чалова, която живее наблизо и често минава по тази улица. Живее в квартала от 1972 г. Най-много се дразни от оглозгания силует на бившата детска градина „Мир”. "Първо уж щеше да става ясла. Чу се, че пропада. Ремонтираха я, обновиха я, работи известно време. Откакто отвориха новата със същото име, тази сграда я зарязаха", разказва жената. Постепенно всичко се разграбило. Влизат деца и клошари. Дворът е плевели и кърлежи, описва Галина. А точно до изтърбушената детска градина се строи нова жилищна сграда. Ще дойде още народ да живее в тая разтурия, жали собствениците Галина Чалова.
И тя, като Димо Чернев, сочи гьола малко по-надолу. И твърди, че при по-обилни дъждове водата там не се отича по седмица. „Вътрешните улици са забравени, 2019-а ще я посрещаме само с център. Всичко е леш!”, обобщава жената.

Колкото до еволюцията, и според нея не сме много напреднали от времето на Дарвин. ”Този свят се е побъркал. Каква агресия, какви отношения! Всеки се затворил в черупката си - разсъждава Чалова. Който работи, го изстискват като лимонче, който не работи, мизерства. Аз съм на 55 години и съжалявам младите. Скоро се махам от България и даже няма да се сетя за тук!”.

Кой е той?

Чарлз Робърт Дарвин е английски учен и естествоизпитател, живял през XIX век. Той пръв дава идеята за еволюцията на всички видове от общ прародител посредством процес, който нарича естествен отбор.

Фактът, че еволюцията съществува, е приет от научната общност и лаиците още докато Дарвин е жив, но теорията му за естествения отбор започва да се приема за основно обяснение на еволюционния процес през 30-те години на XX век. Днес теорията на Дарвин е в основата на съвременната еволюционна теория. В своя съвременен вид тя представлява основата на биологията, като дава единно логично обяснение на биоразнообразието.

Дарвин развива интереса си към естествената история, докато следва медицина в в Единбург и теология в Кеймбридж. По време на 5-годишно плаване с кораба „Бийгъл“ се утвърждава като специалист по геология. Озадачен от географското разпространение на дивите животни и фосилите, които събира по време на пътешествието, той започва да изследва трансмутацията на видовете, което дава начало на неговата теория за естествения отбор през 1838 г. Въпреки че обсъжда идеите си с естествоизпитатели, Дарвин се нуждае от време за задълбочено изследване, като геоложките му проучвания остават в центъра на дейността му.

В книгата си „Произход на видовете“ през 1859 г. Дарвин дава доказателства, че еволюцията от общ прародител е основното научно обяснение на разнообразието на живота в природата. Пише също труд „Произходът на човека и половия отбор“, а след това „Изразяване на емоциите при човека и животните“. В книги публикува изследванията си за растенията, а в последната проучва земните червеи и влиянието им върху почвата.

На кого е кръстена вашата улица?

Димо Чернев, бизнесмен

Знам го Чарлз Дарвин с неговите теории за еволюцията, но няма ли български имена за улиците в този град? Да не сме произлезли от маймуните, откъде накъде маймунски работи?!

Галина Чалова, управител на бензиностанция

Дарвин е създал теорията за еволюцията на света. Макар да не съм съгласна с него, нашето поколение я учехме обстойно в училище. Сега не знам дали още се учи.

Васил Карталов, работник

Това име нищо не ми говори. Но в училище не бях много силен по история.

Коментари