На този ден се раждат сините джинси

Памучните дънки на Леви Щраус са създадени като работно облекло, но стават един от символите на XX век

На 6 юни 1853 г. Леви Щраус, известен още като Леви Строс, изработва първите сини джинси. В България до днес те са по-известни като дънки - панталони, направени от дебела и твърда памучна материя. Първоначално предназначени за работно облекло, тези панталони добиват широка популярност сред младежите през ХХ век поради своята практичност и удобство. С усъвършенстваните нови технологии на производство дънките продължават да бъдат предпочитано облекло и през ХХI век. Най-често срещаните цветове, в които се изработват, са тъмносиньо, светлосиньо и черно. А най-известната марка и до днес си остава Levi's.

Първите джинси са създадени от Леви Щраус през 1853 г. Материалът, от който са изработени, е бил предназначен за палатки. Самото име "джинси" обаче им е дадено едва през 30-те години на ХХ век. Платът за направата на джинси идва от италианския град Генуа, пакетите са имали щампа Genes. Когато Леви Щраус свършва брезента за палатките, той купува от същия материал от Ним, Франция. Това е причината платът за изработването на дънки да се нарича "деним" (de Nimes).

Защо в България ги наричаме дънки?

Теорията е, че в началото на 80-те години на миналия век, когато в страната джинсите влизат основно като контрабанда, на черния пазар се появяват джинси Levi's от серия Donkey. Надписът Donkey e бил с по-едър шрифт на етикета, за сметка на марката Levi's, което се смята за вероятната причина да бъде възприет като основно наименование на продукта.

В началото панталоните на Леви се носят основно от фермери и каубои. През Втората световна война стават едва ли не военна униформа. Няколко десетилетия по-късно се превръщат в любимо облекло на хипитата. През 70-те и 80-те години се появяват нови технологии: overdye и stonewash, и се появяват нови модни течения в цветовете и дори в създаването на дупки по панталоните. В XXI век джинсите продължават да бъдат едно от най-удобните и практични облекла. От същия плат се изработват не само панталони, но и ризи, якета, поли, рокли, чанти и обувки.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?