На този ден приехме Конвенцията за малцинствата

Ратифицирането на документа отвори пътя на България към ЕС и НАТО

На 18 февруари 1999 г. 38-ото Народното събрание на Република България прие проекта за съпътстваща декларация към рамковата конвенция на Съвета на Европа за защита на националните малцинства. Той бе изготвен от Обединението за национално спасение (ОНС) и Народен съюз и подпомогнат от Съюза на демократичните сили (СДС) и Евролевицата. Документа подкрепиха 161 депутати, 52 бяха против, а двама се въздържаха.

Преди началото на гласуването премиерът Иван Костов заяви, че ако подкрепим конвенцията за малцинствата, ние погребваме окончателно национализма като антипод на демокрацията и с това реалната форма на комунизма в България. Лидерът на БСП Георги Първанов попита какви са гаранциите, че след признаването на македонския език и регистрацията на ОМО "Илинден" няма да се реализират претенциите за македонско малцинство.

Парламентът завърши заседанието си с ратифицирането на първо и на второ четене на Рамковата конвенция за защита на националните малцинства. Така защитата на националните малцинства и на правата и свободите на лицата, принадлежащи към тези малцинства, е неделима част от международната защита на правата на човека и като такава представлява област от международното сътрудничество. 


Разпоредбите на тази Рамкова конвенция се прилагат добросъвестно, в дух на разбирателство и търпимост и в съответствие с принципите на добросъседство, приятелски отношения и сътрудничество между държавите.

Всяко лице, принадлежащо към национално малцинство, има правото на свободен избор дали да бъде третирано като такова, или не, като нито от този избор, нито от упражняването на правата, свързани с този избор, не могат да произтекат каквито и да било неблагоприятни последици. Приемането на този документ позволява България да бъде приета в структурите на Европейския съюз и НАТО.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?