На този ден: Петър I въвежда данък "брада"

Царят на Русия Петър I  (1672-1725 г.)  е облагал  с данък  мъже, които са носели бради. Изключение  е било направено само за духовниците и селяните. 

Новите правила  са наложени на 5 септември  през 1698 г., след като  основателят на Санкт Петербург е обикалял повече от година  западните държави.  Силно впечатлен от eвропейския начин на обличане и поведение, Петър I нарежда на всички свои служители и придворни да обръснат брадите си и да носят западноевропейско облекло.  Мнозина възприемат  това нареждане като унижение на мъжкото достойнство, тъй като от памтивека руските мъже си носят бради. Отказалите да  се подчинят  трябва да плащат годишен данък.  

Царят влиза в историята  като първия голям руски реформатор. През 1721 г. той се обявява за император. Създава Таблица на чиновете, която определя нивата във военната и гражданска йерархия, чиято цел е издигането в армията или администрацията да става не по произход, а по умения и заслуги. Променя и данъците, за да финансира войните и строителството на новата столица Санкт Петербург.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?