На този ден е роден императорът, покорил половин Европа

И досега гражданското право в цяла Европа е основано на Наполеоновия кодекс

На днешния ден през 1769 година в Аячо е роден френският император Наполеон Бонапарт. След идването си на власт чрез завоевания или съюзи той установява контрол над почти цяла континентална Западна и Централна Европа. През 1811 година Френската империя има 175 департамента с население от 75 милиона души. По това време цялото население на Европа до Урал и Кавказ е 170 милиона. Освен с военните си успехи той е известен с въвеждането на Наполеоновия кодекс. Този сборник закони е в основата на гражданското право на всички съвременни европейски държави, включително и на нашето.

 


Роден на остров Корсика, бъдещият император е националист през младите си години. Баща му - адвокатът Карло Буонапарте, е секретар на бореца на корсиканска независимост Паскуале Паоли. Още като ученик във военното училище в Бриен младият Бонапарт не крие омразата си към поробителката на Корсика - Франция. „Ще причиня на твоите французи всички възможни злини”, цитира го след години съученикът му Луи Антоан Фовле де Буриен. Наполеон говори лошо френски с тежък акцент, който се запазва до края на живота му. Ненавижда уроците по латински. В същото време е блестящ математик и дори мечтае за научна кариера. На 16 години кандидатства и е отхвърлен за околосветската експедиция на Лаперуз. Всъщност младият Наполеон извадил късмет, защото експедицията никога не се завръща във Франция.

 


По времето на краля кариерата на Бонапарт е в застой - липсват му връзки и потекло. Революцията обаче го прави герой. Атаката, която води срещу англичаните в Тулон, го превръща от първи лейтенант в генерал. Следват кампаниите в Италия и Египет. Премахва корумпирания режим на Директорията и става Първи консул. След 4 години е коронясан за император.

 


След като през 1813 година цяла Европа тръгва на война срещу него, се отрича от императорската титла. Дошлите на негово място Бурбони за месеци стават най-омразните монарси в Европа. На 20 март 1815 императорът се завръща от остров Елба и е посрещнат като герой. Второто му царуване продължава до 22 юни същата година, когато след битката при Ватерло се отрича за втори път. Умира на остров Света Елена през 1821 година.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
et.galen1

et.galen1

15.08.2019 | 08:55

Защо не спомените успеха му в Русия?

Отговори
2 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?