Подай сигнал

На този ден: Доказват, че инсулинът регулира кръвната захар

Здраве

от Екип Марица 262 прегледа 0

На този ден: Доказват, че инсулинът регулира кръвната захар

27 юли 1921 г. е повратна дата в лечението на диабета. Научен екип от Университета в Торонто, ръководен от биохимика Фредерик Бантинг, доказва, че хормонът инсулин регулира кръвната захар. Инсулинът е хормон, който се произвежда от панкреаса (задстомашната жлеза) и има хипогликемично действие. Това е единственият хормон в организма, който понижава нивото на кръвната захар.

Добития инсулин Бантинг инжектира под кожата на кучето, страдащо от диабет. Кучето оздравява, като нивата на кръвната захар спадат до нормалното, а в анализите на урината нямало и следа от нея.

В края на 1921 г. Бантинг усъвършенства технологията и започнал да прави инсулин от екстракт от панкреаса на неродени телета. През януари 1922 г. в Детската болница в Торонто за първи път в клиничната практика е успешно лекувано с инсулин 14-годишно момче, което страда от тежка форма на диабет.

В края на 1922 г. лекарството се появява на фармацевтичния пазар. Патентът за инсулин е бил продаден в Университета на Торонто за един долар и скоро започва да се произвежда в промишлени мащаби.

През 1923 г. Фредерик Бантинг и Джон Маклауд, в чиято лаборатория се провеждали изследванията, получават Нобелова награда.

Коментари