На този ден Балдуин Фландърски е коронясан за император

Завършва пътя си ослепен и хвърлен от лобната скала в Търново

На днешния ден 1204 година Балдуин, граф Фландърски, е коронясан в църквата "Света София" за император на Константинопол и на Латинската империя. 

Той е най-възрастният син на граф Балдуин V Хенегауски и Маргарита I Елзаска, сестра и наследница на граф Филип I от Фландрия. През 1186 г. се жени за Мари Шампанска. Първите години на управлението му като граф преминават в непрекъснати борби с неговия феодален сеньор, френският крал Филип ІІ Август, който няколко години преди това (1191 г.) слага ръка на южната част на Фландрия (Артоа). Графът напуска на 14 прил 1202 г. имението си, за да се присъедини към Четвъртия кръстоносен поход (1202–1204 г.). След като кръстоносците превземат Константинопол и детронират Алексий V Дука Мурзуфул, Балдуин е обявен за латински император на Константинопол.

Още през април 1205 година той пада в плен на българския цар Калоян в битката при Адрианопол. На трона в Константинопол го наследява като император брат му Анри. Балдуин е затворен в една кула на стените на крепостта Царевец - наричана оттогава Балдуинова. Преданието разказва още, че Балдуин отхвърля ухажванията на българската царица, която веднага го обвинява в опит за изнасилване и той е ослепен с нажежен шиш, а след това е хвърлен от т.нар. „лобна скала“ в пропастта, на дъното на която тече река Янтра.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?