Подай сигнал

На Тодоровден в Красново! Коне тежковози теглят жп траверси

Регион

от Цветана Георгиева 2105 прегледа 0

На Тодоровден в Красново! Коне тежковози теглят жп траверси

Красново събира местните жители и хората от околните села тази събота на Тодоровден. На връх Конския Великден в местността Батака десетки коне от породите български и руски тежковоз, както и от други известни породи ще мерят сили. Те ще теглят траверси, натоварени на шейна, а публиката ще се наслади на силните животни със здрави мускули.


Това обяви кметът на Красново Цвятко Истилянов няколко преди празника. На 16 март е четвъртото голямо честване на Тодоровден, конското състезание вече има утвърдени правила. Най-важното е по време на надпреварата животните да не се претоварват и да не се удрят .
Състезанието ще се проведе в две категории – в първата товарните коне не трябва да тежат повече от 500 килограма, във втората са над това тегло. Животните ще теглят траверси, организаторите ще се добавят една по една докато коня може да ги тегли напред.


Кметът на община Хисаря инж. Пенка Дойкова осигурява първата награда за едната категория.
През последните години в Средногорието започнаха да се отглеждат породисти коне. За нуждите на дърводобива в горите най-предпочитана е породата тежковоз – и български, и руски. Цената им на пазара вече е около 30 000 лева, научи „Мaрица“.


На този ден чакаме участници и публика от Стрелча, Кръстевич, Хисаря, Паничери и Съединение, похвали се кметът Цвятко Истилянов. Красново се гордее с най-малкия участник в празника – 13-годишният Стоян Димитров. Той ще заведе до стартовата линия последователно два коня за всяка от категориите. Елате на Тодоровден в Красново да премерим сили, призова Цвятко Истилянов.

Коментари