Подай сигнал

На тази дата Путин става президент на Русия за втори път

Тази неделя безспорният номер 1 в Москва ще спечели четвъртия си мандат, сочат категоричните прогнози на социолози

Свят

от Валя Йеремиева 460 прегледа 0

На тази дата Путин става президент на Русия за втори път

За несменяемия държавник на Русия Владимир Путин датата 14 март 2004 г. е знаменателна. На този ден той е избран повторно за президент. Днес, 14 години по-късно, социолозите прогнозират, че на 18 март за бившия офицер от КГБ ще гласуват близо 70 процента от избирателите.

Според политолозите рейтингът на Путин леко пада, но победата му отново ще е категорична, след като силните конкуренти не бяха допуснати за участието във вота. И въпреки милитаристки настроеното управление, при което през цялото време, без да се спре, Русия води войни, включително и с Украйна - най-близкото на руския народ население.

Това ще бъде четвърти мандат на Путин, който от 1999 г. братски си дели с Дмитрий Медведев креслата на президент и министър-председател. Четири мандата означават четвърт век почти авторитарна и неограничена власт.

Този безпрецедентен казус в условията на демокрация, ако изобщо я има в Русия в буквалния смисъл на това понятие, предизвика иронични коментари, че следващата стъпка ще е промяна на Конституцията по подобие на Китай, тоест пожизнен президентски пост.

Настоящият и бъдещ президент на Русия категорично отрича, че няма да следва примера на Си Цзипин, по чиято команда Общокитайското събрание отмени ограниченията от два последователни мандата, заложени в конституцията на комунистическата държава. В Китай мандатите са петгодишни, в Русия - шест.

Както в Китай, в конституцията на Руската федерация също е записано, че президентският пост не може да се заема два поредни мандата. Опозиционно настроените руски политолози напомнят, че през 2011 г., преди третия мандат на Путин, конституцията беше подложена на лека "пластична операция" и благодарение на „байпас“ Владимир Владимирович получи, образно казано, пожизнено право да управлява държавата. Няма никакви съмнения, че на изборите в неделя носителят на осми дан по джудо ще пребори с лекота осемте си конкуренти. Те ще си поделят останалите около 30 процента от гласовете.

Путин е юрист, дипломирал се през 1975 г. в Ленинградския държавен университет. Веднага след това започва работа в Комитета за държавна сигурност (КГБ), а през 1985 г. е изпратен вече като полковник на КГБ в ГДР. Пет години по-късно става съветник по чуждестранните инвестиции на кмета Анатолий Собчак и негов заместник. Напуска КГБ след опита за преврат през август 1991 г.

След 1996 г. се премества в Москва. Възходът му е стремглав - само след една година е назначен за зам.-директор на администрацията на президента Борис Елцин, а след още една - за директор на Федералната служба за сигурност на Русия. През март 1999 г. става секретар на Съвета за сигурност на Русия, а през август - министър-председател на Русия. От декември същата година изпълнява длъжността президент на Русия. През 2000 г. е избран за първи път за държавен глава.

По всичко личи - пожизнено.

Коментари