На срещата в Брюксел се скараха за мигрантите

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер е свикал за днес в Брюксел среща на 16 държавни и правителствени ръководители от ЕС, които ще се запознаят с предложения за решения по въпроса за миграцията.

Целта на срещата е участниците да се обединят около виждането за общи действия в навечерието на Европейския съвет в края на следващата седмица.

„Свиквам неофициална работна среща по въпросите на миграцията и даването на убежище в Брюксел, за да се работи с група държавни или правителствени ръководители на страните членки, заинтересувани от намиране на европейски решения преди предстоящото заседание на Европейския съвет“, написа преди дни Юнкер в социалната мрежа Туитър.

След пристигането си на срещата германският канцлер Ангела Меркел заяви, че на този етап ЕС не може да намери общо решение по въпросите на миграцията и трябва да се работи в посока на локални споразумения между няколко държави.

„Ние обсъждаме тези въпроси, но знаем, че и на тази среща, за съжаление, няма да намерим общо решение. Затова сега става дума за двустранни и тристранни споразумения, за да видим как можем да си помогнем, без да чакаме всичките 28 страни-членки на ЕС“, каза канцлерката. Според нея всички усилия трябва да се насочат в крайна сметка за намирането на общо решение на ниво ЕС.

Френският президент Еманюел Макрон пък заяви, че никой няма право да поучава Франция по проблема за мигрантите. В отговор на критиките на Италия относно френската позиция, той припомни, че страната му е втората по прием на кандидати за убежище през тази година.

„Нека не забравяме нашите ценности, ще бъда неотстъпчив по този пункт. Ние имаме ценности, именно това ни е изградило. Те са зачитане на правата на човека, на личността, на другите държави и на тяхната цялост и тази солидарност ни свързва. Всеки път, когато сме ги предавали, сме се оказвали в най-лоша ситуация“, подчерта той. Париж вече обяви, че от началото на тази година Франция е приела повече молби за убежище от Италия.

„Общо 650 000 пристигнали за четири години, 430 000 молби и 170 000 предполагаеми бежанци“, му отговори италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини. „Ако за арогантния Макрон това не е проблем, ние го приканваме да спре обидите си и да докаже великодушието си с дела, като отвори многобройните френски пристанища и престане да връща мъже, жени и деца във Винтимиля, на френско-италианската граница“, каза още той.

Премиерът на Италия пък информира, че правителство е подготвило документ под названието „Многостепенна европейска стратегия“ за миграционната политика,

която ще бъде представена на партньорите от ЕС.

В тази стратегия са посочени 10 задачи, чието решение е актуално с оглед на създалите се в Европа условия, когато на определени страни, включително Италия, се пада бремето от приема на мигрантите. „Гарантирам ви, че подходът към темата миграция ще претърпи кардинални промени“, каза Конте. Италианската стратегия предвижда „структурно решение на проблема, за каквото настояват гражданите“, добави той.

Конте потвърди, че главната задача на Рим е да бъдат преразгледани Дъблинските споразумения, които задължават мигрантите да бъдат приети от страната, в която за пръв път пристигат в ЕС. Заради своето географско положение Италия е най-засегната от това решение. Тя иска равномерно преразпределение на тежестта, която създават пришълците. /Марица.бг

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?