Подай сигнал

На първо класиране: 661 деца останаха без детска градина

Пловдив

от Вяра Порязова 352 прегледа 0

На първо класиране: 661 деца останаха без детска градина

661 деца в Пловдив засега са без детска градина. Това стана ясно вчера, след като излязоха резултатите от първо класиране. За учебната 2019/2020 година се бореха 2395 малчугани, а свободните места бяха 1849.


Заради големия дефицит за второ класиране ще се обявят допълнителни места. Заедно с незаетите това прави общо 800 бройки, изчислиха от община Пловдив. Директорите са инструктирани да обявят допълнителни бройки съгласно максималните възможности на сградния фонд.

Проблемът е, че се увеличават децата с адресна регистрирация на територията на града, което изисква обявяване на всички възможни резерви, коментират още от местната администрация. Ще отправим искане до началника на Регионалното управление на образованието за допълнителен прием. Ще бъдат обявени и нови свободни места в детски градини, които са в пригодени блокови помещения, посочиха мерките за преодоляване на проблема от кметството.


На първо класиране 1734 малчугани са намерили място в едно от посочените до пет желани детски заведения. 88,3% от тях са класирани по първо желание, отчетоха от администрацията. Останали са и незаети места в забавачки в крайни квартали и с недобра материална база.


Записването на децата от първо класиране става до 27 май. Не са необходими документи за удостоверяване на критериите за настоящ адрес и липса на данъчни задължения на родителите. Проверката се прави автоматично.


Ако по някаква причина родителите на класираните деца се откажат от записване, те трябва да подадат ново заявление за второ класиране. То е на 6 юни.

Коментари