Подай сигнал

На предварителен в ПУ: Всеки пети с двойка и едно пълно 6

В есета за трудностите като предизвикателство кандидат-студенти се опират на Фройд, Ницше и Пенчо Славейков

Образование

от Елица Кандева 910 прегледа 0

На предварителен в ПУ: Всеки пети с двойка и едно пълно 6

19% двойки и една пълна шестица заслужиха кандидат-студентите на тазгодишния предварителен изпит по български език и литература в Пловдивския университет. Общо 890 души се явиха на препитването. Проверяващите са анулирали една работа, в която е било написано име върху черновата.

Освен пълната шестица, има още 81 отлични оценки, което прави 9 на сто. 195 са писали за много добър, това е 22% от всички явили се. Най-много са показали знания за четворка - 296 кандидат-студенти, което е 33 на сто. Тройки имат 151, или 17%.

Картината е обичайната за предварителен изпит. Обикновено на тази дата се явяват по-добре подготвените и делът на високите оценки е по-голям спрямо редовната дата, коментира председателят на комисията доц. Теофана Гайдарова.

Тази година тестовете показват, че младежите се справят сравнително добре с правописа на думите, повече затруднения срещат с пунктуацията.

В последната задача те трябваше да напишат есе на тема „Трудностите са естественото гориво за напредъка на личността”. Масово кандидат-студентите са я интерпретирали, разглеждайки трудностите като предизвикателство, което кара човек да впрегне всички сили и повишава шансовете му за развитие. Тезата им е, че всеки трябва да мине по трудния път и част от успеха е преодоляването на трудностите.

В есетата почти няма примери от личния житейски опит. За сметка на това проверяващите се изненадали от множество препратки към философи и психолози. Срещат се позовавания на философа на Просвещението Джон Лок. Други са се сетили за крилатата мисъл „Затрудненията са важни за здравето” на Карл Юнг, швейцарския психиатър и психотерапевт, създал концепцията на хората екстраверти и интроверти. Най-начетените кандидат-студенти са се опрели също на теориите на Фройд, Албер Камю и на прочутия постулат на Ницше „Това, което не ме убива, ме прави по-силен”.

В изпитните работи има и паралели с изучаваното по литература - например поемата „Ралица” на Пенчо Славейков.

Всички отличници могат веднага да се запишат като първокурсници във вуза, без да чакат първото класиране.

Коментари